Kangerlussuaq-mine skal sende månesten til Europa

Det er selskabet Hudson Resources, der i sin jagt efter diamanter i området fandt såkaldt anorthosite-sand inde i White Mountain-minen i Kangerlussuaq, skriver magasinet Søfart.
21. august 2015 04:30

Anorthosit er en stenart som også er fundet i større mængder på månen og derfor bliver kaldt for månesten. De knuste månesten bliver til hvidt sand som er meget velegnet til produktion af glasfiber.

Det canadiske selskab oplyser til Søfart at det har fundet en europæisk aftager til 150.000 tons hvidt sand hvert år over de næste 10 år ud af en forventet produktion i 2017 på 200.000 tons.

Selskabet Hudson Resources er baseret i Vancouver og derfra lyder vicedirektør Jim Cambon ikke skuffet over at det er månesten og ikke diamanter, selskabet har fundet.

 

Skal blandt andet indgå i glasfiberproduktion

- Det er et perfekt materiale. Det formindsker omkostningerne for produktion af for eksempel glasfiber, forde det smelter meget lettere og derfor bruger 20 procent mindre brændsel, så selv med en dårlig global økonomi giver det god mening, siger Jim Cambon.

Han forventer at produktionen vil vokse fra de 200.000 tons til 500.000 tons eller mere efter nogle år.

Minen ligger langt inde i fjorden ved Kangerlussuaq og Hudson Resources planlægger en mindre afskibningsterminal og udnytte de eksisterende 10 kilometers vej til transport til og fra minen og ud til fjorden.

Anlægsfasen begynder allerede i næste måned når alle godkendelser er på plads, ifølge magasinet Søfart.