Kæmper for kartoflen: Kæder overvejer at skrue prisen ned

Brugseni og Pilersuisoq øger fokus på de grønlandske kartofler, selvom det bliver en kæmpe opgave af genvinde forbrugernes tillid, siger kædedirektør.
Årets grønlandske kartofler er lige på trapperne.
Skrevet af Anders Rytoft
07. august 2023 14:01

Der skal flere grønlandske kartofler på spisebordet. 

Sådan lyder budskabet i et åbent brev fra Naalakkersuisut, som kommer i kølvandet på flere røster om landets selvforsyning og manglen på samme.

Tilbage i foråret slog både Mariane Paviasen (IA) og borgmesteren i Kommune Kujalleq, Stine Egede (IA), hårdt ned på håndteringen af de sydgrønlandske råvarer. For selv om butikker visse steder i landet har mangel på kartofler, smides tonsvis på dumpen hvert år.

Siden har naalakkersuisoq for selvforsyning, Kalistat Lund (IA), holdt en kartoffelworkshop i Narsaq for blandt andre avlere, grossister og repræsentanter for butikkerne.

Det har skabt et nyt fokus på den omdiskuterede kartoffel, som forbrugerne mistede tillid til i 2019, da den gemte på mørke pletter. 

Ikke desto mindre er den grønlandske kartoffel ifølge direktøren i Brugseni, Susanne Christensen, et super godt produkt, som Brugseni er meget interesseret i at sælge og villige til at sætte prisen ned på.

- Det kan vi godt gå hen og lave en kampagne på, men vi vil aldrig sælge en vare, vi tjener nul kroner på, understreger hun. 

Udsigt til billigere kartofler

I dag lever den grønlandske kartoffel i den grad op til kvaliteten. 

Det vurderer Brian Weuge Chemnitz, der er kædedirektør for Pilersuisoq. Han mener, at alle led - fra producent til forhandler - er nødt til at sætte prisen ned, inklusiv Pilersuisoq, hvis kartoffelprojektet skal lykkes. Det behøver ikke være en super god forretning. Men, siger han:

- Hvis det skal være bæredygtigt på sigt, så kan man ikke have et led i kæden, der taber penge på at drive forretning. 

- Der er stadig bittesmå udfordringer, særligt med de første kartofler, som bliver høstet. De er lidt tynde i skindet, men den grønlandske kartoffel er generelt en super lækker spise, siger Brian Weuge Chemnitz.

Han glæder sig over, at der igen er kommet fokus på den lokale fødevare. Kædedirektøren påpeger, at det er en kæmpe såvel som fælles opgave at genvinde forbrugernes tillid til kvaliteten. 

Kunderne bestemmer

Selv vil Brian Weuge Chemnitz kæmpe for det, og dermed lægger Pilersuisoq sig nu ekstra i selen for at sælge flere grønlandske kartofler. Det samme gør Brugseni, som for nylig har været i dialog med Kalistat Lund.

Vi er villige til at gøre en stor indsats for at synliggøre den grønlandske kartoffel, siger Susanne Christensen. 

Hun tilføjer, at forbrugerne forhåbentligt kommer til at mærke, at Brugseni har et lidt større fokus på kartoflerne, når de officielt kommer ud i butikkerne til efteråret. 

Til spørgsmålet om, hvorvidt Susanne Christensen spår et comeback for den grønlandske kartoffel, svarer hun: 

- Det kommer så sandelig an på, om prisen og kvaliteten kan matche, hvad forbrugerne efterspørger. Det er i bund og grund dem, der bestemmer, hvad vi har på hylderne.

Susanne Christensen oplyser, at Brugseni allerede har indhandlet årets første kartofler fra enkelte kartoffelavlere.