Foto: KNR

Camp Century Justus Hansen kritiserer kolleger for manglende oplysninger

Udenrigsdirektoratet og de grønlandske folketingsmedlemmer burde have orienteret Inatsisartut om Danmarks atomtilladelse i 1960, mener Justus Hansen.

Næstformand i Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg, Justus Hansen fra Demokraterne, fastholder, at han ikke kendte til Danmarks tilladelse fra 1960 om at lade USA opføre en atomreaktor på Camp Century. 

- Jeg har ikke vist noget om det her personligt, og det har undret mig meget. Jeg prøver på at tænke tilbage på hele forløbet, men jeg kan ikke se nogen som helst referat af det, hvor vi skulle have haft kendskab til det, siger han til KNR.

Fredag holdte Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg i Inatsisartut et orienteringsmøde med naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq, om sagen.

Ifølge KNR’s oplysninger er 1960-tilladelsen velkendt viden hos Udenrigsdirektoratet.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra udvalgsformand, Ane Hansen, siden fredag. Og næstformand Justus Hansen ønsker ikke at referere fra mødet.

Men på spørgsmålet om, om udvalget mener, at Udenrigsdirektoratet har tilbageholdt oplysninger, siger Justus Hansen:

- Det vil jeg ikke sige. Måske har man bare - hvad skal man sige - forlagt de her ting og ikke orienteret udvalget om det.


Kritiserer Aleqa og Aaja

Oplysningerne om atomtilladelsen fra Danmark i 1960 er omtalt i flere rapporter, tidligere avisartikler og svar fra Udenrigsministeriet til blandt andet Grønlandudvalget i Folketinget.

På spørgsmålet om, hvorvidt politikerne kunne have fundet informationen selv, siger Justus Hansen:

- Jo, det kan man sagtens side. Men det har man jo også selvstyret og naalakkersuisut på området til gøre sammen med deres departement og granske i de her ting.

I stedet kritiserer han de grønlandske folkevalgte i Folketinget for ikke at have videregivet oplysninger om tilladelsen. Især løsgænger Aleqa Hammond.

I august 2014 modtog Aleqa Hammond som naalakkersuisut-formand et brev fra daværende udenrigsminister Martin Lidegaard, hvor en amerikansk-dansk tilladelse er omtalt nederst på side 1:

“Vedlagt er også en omfattende teknisk beskrivelse af Camp Century fra oktober 1965.  Rapporten er offentlig tilgængelig og indeholder bl.a. information om udledning af radioaktivt spildevand til den grønlandske indlandsis samt den tilladte grænse herfor i den amerikansk-danske aftale.”

LÆS OGSÅ Tidligere udenrigsminister afviser kendskab til USA-tilladelse

Et brev, hun ifølge Justus Hansen ikke har orienteret eller delt med Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg i Inatsisartut.

- Det undrer mig endnu mere, at vores medlem af folketinget, Aleqa Hammond, slet ikke har været ude at sige noget som helst omkring de her ting. Selv om hun har fået tilsendt et brev i sin tid som formand for naalakkersuisut. Det er noget betænkteligt set fra min stol.

Også IA’s politiker i Folketinget, Aaja Chemnitz Larsen, får kritik for ikke at bide mærke i brevet til Aleqa, da det bliver sendt igen til Grønlandsudvalget i oktober 2016.

- Det er jo lidt betænkeligt, at vores folketingsmedlemmer ikke kender noget til det her. Aaja Chemnitz siger jo direkte, at hun ikke kender noget til det her lige som udvalget (USPU, red.).  

Kendskabet til 1960-tilladelsen fra Danmark ændrer dog i det store hele ikke på Grønlands krav i sagen, mener Justus Hansen.

- Nej, det ændrer ikke noget. Vi står stadig ved den beslutning, som vi tog i efterårssamlingen og den fællesudtalelse med naalakkersuisoq om, at der skal ryddes op på Camp Century. 

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt