Camp Century Hvorfor fik Grønland ikke besked?

Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk udvalg er rystet over, at USA med fuld tilladelse fra Danmark dumpede radioaktivt spildevand fra deres atomreaktor ned i indlandsisen.
22. februar 2017 15:25

Opdateret fredag 3. marts: Det fremgik tidligere, at dokumenter blev holdt hemmelligt i 57 år, hvilket ikke er korrekt.

Beslutningen blev taget udenom Grønland.

 - Det er svært at acceptere, hvis de har holdt sager om Grønland hemmeligt for os, siger formand for Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk udvalg, og medlem af Inuit Ataqatigiit, Ane Hansen, til KNR.

Danmark gav USA tilladelse til at opføre en atomreaktor på Camp Century og dokumenter viser at USA fik lov til at hælde spildevandet fra reaktoreren ud i Indlandsisen fra 1960 og fire år frem.

Tilladelsen blevet givet uden at landsrådet fik noget at vide om det.

- Man kunne i det mindste have fortalt Grønland om sagen, så vi kunne have rådgivet Danmark. Og nu bør de så forklare hvorfor de gik udenom Grønland, siger Ane Hansen.

LÆS OGSÅ Danmark gav grønt lys for atomaffald i Indlandsisen

Næstformanden for udvalget, og medlem af Demokraterne, Justus Hansen, synes også det er betænkeligt at landsrådet ikke blev orienteret.

- Det er betænkeligt at man ikke har spurgt landsrådet i sin tid omkring sagen, fordi de har jo direkte indflydelse på Grønland og den grønlandske befolkning. Men, jeg er overrasket.

LÆS OGSÅ Professor advarer imod Camp Century-oprydning

- Sagen bør blive fuldt afdækket, siger medlem af udvalget og medlem af Siumut Vivian Motzfeldt.

Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk udvalg vil kalde naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq, i samråd, om hvad han ved om sagen og præsentere deres krav til USA og Danmark.

- Vi vil kræve, at der bliver ryddet op i Camp Century, og selvfølgelig i resten af Grønland, hvor man har ventet i mange år på at USA rydder op i deres gamle militærbaser, hvis der er noget skadeligt, siger formand for udvalget Ane Hansen.

LÆS OGSÅ Skrappe krav til atomaffald beroliger ekspert