Justitsministeriet vil lempe regler for isolationsrum i anstalter

Personalet i anstalterne skal have lettere ved at anbringe en indsat i en observationscelle, hvis personen udviser farlig adfærd eller på anden måde er til gene for andre.​​​​​​​ Det fremgår af et lovforslag fra Justitsministeriet, der skal ændre Kriminalloven for Grønland.
08. januar 2019 07:56

RETTELSE: 28. December 2018 bragte KNR historien ”Justitsministeriet vil have isolationsrum i anstalter”, hvori det blev oplyst, at grønlandske anstalter er indrettet uden observationsceller. Det er ikke korrekt. Alle anstalter i Grønland har observationsceller. Det er derimod reglerne for brug af observationscellerne, som det omtalte lovforslag lægger op til at ændre på som beskrevet herunder. KNR beklager fejlen.

I dag er det muligt at anbringe en indsat i en observationscelle i særlige, farlige situationer – for eksempel hvis den indsatte truer med at begå selvmord eller er særligt aggressiv.

LÆS OGSÅ Forvaringsdømte kan afsone i Grønland

Men der er også behov for at kunne bruge observationscellerne i situationer, der er knap så alvorlige, mener Rådet for Grønlands Retsvæsen, som Justitsministeriet henviser til i lovforslaget.

Reglerne for brug af observationsceller blev nemlig strammet i 2010 og har betydet, at det i dag ikke er lovligt at bruge observationscellerne i mindre farlige situationer – for eksempel hvis en indsat kommer beruset tilbage efter udgang.

Det har ellers tidligere været brugbart, da personalet har mulighed for at observere den indsatte gennem et vindue til cellen.

LÆS OGSÅ Strammere regler for skyderi i byer og bygder

Men det bliver nu muligt igen, hvis den forslåede lovændring bliver vedtaget. Således vil reglerne igen blive som før 2010.

Alle anstalter herhjemme er indrettet med observationsceller. I den nye anstalt i Nuuk kommer der foruden to observationsceller også til at være en sikringscelle, som udelukkende benyttes til en indsat i de absolut mest konfliktfyldte situationer.

Forslaget er en del af en større ændring af både kriminal- og våbenloven for Grønland, som Folketinget og Inatsisartut skal drøfte i det nye år.

LÆS OGSÅ Grønland og Danmark er uenige om sundhedsudgifter