Anstalten: Grønland og Danmark er uenige om sundhedsudgifter

Der er fortsat ingen løsning på, hvem der skal betale for sundhedsbehandling af forvaringsdømte grønlændere i den nye anstalt i Nuuk. Danmark peger på Grønland – men Grønland afviser.
30. november 2018 08:06

Om få måneder åbner dørene efter planen til den nye anstalt i Nuuk.

Men den danske regering og Naalakkersuisut er stadig uenige om, hvem der skal betale for sundhedsydelser til forvaringsdømte grønlændere, der i fremtiden skal afsone i den nye anstalt.

I et svar til folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen (IA) skriver justitsminister Søren Pape Poulsen (K), at Grønland bør betale, fordi Grønland overtog ansvaret for sundhedsvæsnet helt tilbage i 1992. Og ’det gælder også det økonomiske ansvar herfor,’ skriver ministeren.

Grønland afviser at betale

Men det krav afviser Naalakkersuisut, fremgår det af svaret.

Kriminalforsorgen i Grønland er stadig et dansk ansvarsområde. Derfor må regningerne for sundhedsbehandling, for eksempel til psykiatrisk behandling og medicin til de forvaringsdømte indsatte, også ende hos staten, mener Naalakkersuisut.

LÆS OGSÅ Grønland skal selv betale for misbrugsbehandling i anstalterne

Og den uenighed er kritisk. For det kan ende med, at grønlandske forvaringsdømte ikke tør blive overflyttet fra Herstedvester Fængsel i Danmark til Anstalten i Nuuk i frygt for, at de ikke længere kan modtage den nødvendige behandling, påpeger Søren Pape Poulsen:

- Det kan vi ikke være bekendt, og det vil ikke være i nogens – hverken regeringens, Grønlands eller de forvaringsdømtes – interesse.

Regering åbner kattelem for betaling

Justitsministeriet og Naalakkersuisut forhandler dog videre, og justitsministeren forventer, at der kommer en aftale på plads, inden Anstalten i Nuuk åbner til foråret.

I svaret til Aaja Chemnitz Larsen åbner ministeren dog en lille dør for, at udgifterne – mod regeringens vilje – kan ende hos staten.

- Vi går ind i den fortsatte dialog med Naalakkersuisut med en vilje til at løse problemstillingen – også hvis det indebærer, at vi i et vist omfang må afholde udgifter, som vi ikke anser os for forpligtet til at afholde, står der.

Det vil i sidste ende være Finansudvalget i Folketinget, der vil skulle godkende, hvis Danmark skal betale.

LÆS OGSÅ Behov for flere bistandsværger i Grønland

LÆS OGSÅ Folketinget støtter historisk aftale for grønlandske forvaringsdømte