Anstalten i Nuuk.Foto: Malik Brøns/KNR

Rapport: Behov for flere bistandsværger i Grønland

Mange dømte grønlændere mangler en bistandsværge, og ordningen er helt uden koordination her i landet.

Det viser en ny rapport med titlen ”Livline til verden”, som lektor og ph. d. ved Ilisimatusarfik, Annemette Nyborg Lauritsen, står bag.  

Ud af 94 dømte personer i Grønland mangler 39 af dem at få en beskikket bistandsværge, viser rapporten med titlen ”Livline til verden”.

- Bistandsværger i Grønland er fuldstændig overladte til sig selv, og det samme er deres klienter. Den manglende koordinering og oplæring stiller bistandsværgerne i en urimelig situation, hvor de selv må ”opfinde” deres rolle, siger lektor, ph.d. Annemette Nyborg Lauritsen.

Bistandsværgen har til formål at være bisidder for den dømte, for eksempel i møder med myndighederne, eller blot være en fast kontakt uden for anstaltens mure.

Men den manglende koordinering betyder for, at nogen dømte reélt ikke får den hjælp, de har ret til.

- Med manglende tilsyn med værgerne er der risiko for, at nogle klienter oplever kun at have en beskikket bistandsværge på papiret - og ikke i praksis, siger Annemette Nyborg Lauritsen.

Hun opfordrer til, at der kommer styr på ordningen, særligt inden den nye anstalt i Nuuk åbner til foråret.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl