Justitsministeren vil kriminalisere psykisk vold i Grønland

Det skal nu være lige så ulovligt at udsætte nogen for psykisk vold som fysisk vold.
Justitsminister Peter Hummelgaard fremsætter to lovforslag, som blandt andet støtter op om en beslutning tager i Inatsisartut i foråret. Foto © : Philip Davali/Ritzau Scanpix
05. oktober 2023 14:04

En partner eller forælder som igen og igen fortæller dig, at du ikke er noget værd eller ikke fortjener kærlighed. 

Det kan nu blive ulovligt. 

Det har den danske justitsminister, Peter Hummelgaard (Socialdemokratiet), besluttet ved at fremstille et lovforslag for Folketinget. 

Det skriver Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

- Lovforslaget om psykisk vold kommer på baggrund af et ønske fra naalakkersuisut – ikke mindst fordi psykisk vold kan have store og langvarige konsekvenser for ofrene.

- Derfor er det godt, at vi nu kriminaliserer psykisk vold i Grønland, så vi med kriminalloven også sender et klart signal om, at psykisk og fysisk vold er ligestillet, siger Peter Hummelgaard i pressemeddelelsen.

Tilbage i starten af maj måned vedtog Inatsisartut et lovforslag om at sidestille psykisk vold med fysisk vold i nære relationer.

Fordi justitsområdet er under den danske regering skal loven endeligt vedtages i Folketinget.

Lovforslaget går ud på, at man kan blive straffet for at udsætte en person gentagende gange for groft nedværdigende eller krænkende adfærd, blandt andet ved at udsætte dem for negativ social kontrol.

Nære relationer betyder, at man har boet sammen eller har et nært forhold til hinanden. Det kan for eksempel være en partner eller et familiemedlem.  

National Enhed for Særlig Kriminalitet

Desuden fremsætter Peter Hummelgaard også et andet lovforslag, som vil give NSK mulighed for at fungere i Grønland.

NSK er National Enhed for Særlig Kriminalitet. Enheden blev oprettet i Danmark 2021, hvor det mest specialiserede politi- og anklagefaglige kompetencer i politiet og anklagemyndigheden blev samlet et sted.

- Derudover får NSK kompetence i grønlandske sager, og det er helt centralt, at det sikres, at de specialiserede kompetencer i NSK også kan anvendes i grønlandske kriminalsager, siger justitsministeren.

Begge lovforslag er blevet præsenteret for naalakkersuisut, som har støttet op.

Hvis Folketinget stemmer for, kan lovforslagene træde i kraft henholdsvis 1. januar og 1. marts 2024.

Psykisk vold blev gjort ulovligt i Danmark i 2019.