Justin Trudeau er ny premierminister i Canada

Det blev et meget overraskende valg i Canada. Endnu engang ramt meningsmålingerne forbi, de havde nemlig ment at det ville blive en mindretalsregering eller en koalition.
Justin Trudeau. Foto © : Joseph Morris/Corporate Video Production Toronto/Flickr
20. oktober 2015 07:42

Men det blev til en liberal flertalsregering. Systemet her er at lederen af det politiske parti, der vinder, automatisk bliver premierminister. Så det er Justin Trudeau der nu er Canadas premierminister. Han er søn af Canadas tidligere premierminister Pierre Eliot Trudeau.

Han kalder sin politik for en positiv politik, hvor tingene vil ændre sig. Han lover ikke et balanceret budget, men til gengæld et budget med underskud, fordi han vil bygge nye skoler, hospitaler og veje.

Han lovede også at arbejde med oprindelige folk på lige fod, som en nation med en nation.

LÆS OGSÅ Canadisk valgkampagne undgår inuit

Dette valg er det valg, hvor flere oprindelige folk har deltaget og stemt end ved andre valg.

Danmarks ambassadør i Canada, Niels Boel Abrahamsen, forklarer valgsejren sådan her:

- Stephen Harper har være premierminister i næsten ti år, og En meget stor del af den canadiske af den canadiske vælgerbefolkning har ønsket forandring og fornyelse i landet.

- Det er ikke et bestemt områder, hvor man har ønsket at politiken skulle være anderledes, ikke specifikt, hverken i udenrigspolitiken eller den økonomiske politik eller i uddanelsespolitiken, det er mere et generelt ønske om forandring og fornyelse. Det har Justin Trudeau været dygtig til at opfange, siger Niels Boel Abrahamsen til DR.

LÆS OGSÅ Canadisk valg

LÆS OGSÅ Canadas premierminister udskriver valg og søger selv magten