Johannes Petersen var et stenkast fra førstepræmien i Ujarassiorit

I går blev vinderen af den landsdækkende mineraljagt fundet, og otte amatørgeologer har til sammen fået 120.000 skattefri kroner for deres fund.
I førstepræmie prøven blev der fundet metaller, som er nødvendige for produktionen af teknologi og vedvarende energi. Foto © : KNR / Pipaluk Høegh
25. januar 2024 13:39

Hvert år kan amatørgeologer sende deres spændende eller mærkværdige stenfund ind til konkurrencen Ujarassiorit – den landsdækkende mineraljagt.

I 2023 blev der indsendt 571 stenprøver, hvoraf 106 blev ekstra analyseret for om de havde metalindhold.

Det skriver Departementet for Erhverv, Handel, Råstoffer, Justitsområdet og Ligestilling i en pressemeddelelse

Af de mere end 500 prøver er der blevet fundet otte vindere, som alle har fået pengepræmier i forskellige størrelser til en samlet værdi af 120.000 kroner. Præmierne blev uddelt i går. 

Førstepræmien gik til Peter Alaufesen fra Attu, som modtog 55.000 skattefri kroner.

Han indsendte et fund af et forvitret, rustet breccia fundet syd for Aqisserniaq. I prøven var der sjældne jordarter som cerium, strontium, lanthan og neodym.

Det er metaller, som er nødvendige for produktionen af teknologi og vedvarende energi.

Anden, tredje og fjerdepladsen

Andenpræmien på 25.000 kroner gik til Johannes Petersen fra Arsuk, som indsendte et fund af en pegmatit med galena.

Prøven indeholdte en række metaller heriblandt zink, som er vigtigt for metalproduktion, fordi det sikrer, at metallet får en tidobling af levetiden.

På tredjepladsen var der fundet to vindere, som hver især fik 10.000 skattefri kroner. Torsteen Overgaard fra Nuuk, for sit fund af massiv grafit ved Ikerasak, Uummannaq. Og Frederik Fencker fra Nuuk for sin Nuummit-prøve (smykkesten).

Fjerdepladsen havde fire vindere, som alle fik 5.000 skattefri kroner. Hans Petersen fra Ukkuissat, Patdloq Hendriksen fra Siorapaluk, Simmi Frederiksen fra Ilulissat og Elisabeth L. Jensen fra Nuuk.

Ujarassiorit har kørt siden 1989 og involverer den lokale befolkning til at finde nye mineralforekomster.

Flere gange har indsendte prøver resulteret i, at der er påbegyndt mineralefterforskning nye steder i Grønland.