Johan vil tale sælskind-sag i Bruxelles

IA lægger pres på EU for at få ændret en mulig stramning af regler for sælskindsimport
13. marts 2015 18:35

Udsigten til en stramning af EU’s regler for import af sælskind får nu Inuit Ataqatiqiits folketingsmedlem, Johan Lund Olsen, til at rejse til Bruxelles. 

Her vil han forsøge at lægge pres på de øvrige landes parlamentarikere, så de dropper den foreslåede stramning.

- Her drejer det sig jo om at tage ned til Bruxelles, og fra parlamentariker til parlamentariker forklare, hvad indebærer det her for Grønland, for grønlandske fangere, for grønlandske bygder og i det hele taget for det grønlandske samfund, siger han til KNR.


EU vil efterleve WTO-dom
Forslaget om at stramme reglerne kommer, efter Verdenshandelsorganisationen WTO sidste sommer vurderede, at inuit og andre oprindelige folk i Arktis i for høj grad udnytter den undtagelse, der giver dem ret at eksportere sælskind til EU.

Den såkaldte ‘inuit-undtagelse’ blev indført i 2009 for at opretholde levegrundlaget og traditionen for sælfangst hos de arktiske befolkningsgrupper. Men det har hverken EU eller Danmark været dygtige nok til at forklare indbyggerne i EU, mener Johan Lund Olsen.

- I den her sag mener jeg slet ikke, at EU-Kommission har gjort nok. Det har ikke løftet den informationsbyrde, som de er forpligtiget til. Forbrugerne forstår jo slet ikke rundt i Europa og i markederne, at det er bæredygtigt. Vi har en masse sæler svømmende rundt i farvandene, og der er to mio. af dem, og vi tager kun måske 150.000 af dem. Og biologer og videnskabsfolk siger; “jamen I kan snildt tage en halv million om året”. Men det gør vi jo ikke.

Udenrigsministeren og miljøministeren i Danmark har meldt ud, at de støtter Grønland i sagen om at få EU til at droppe stramningen og er ‘i tæt dialog med relevante EU-institutioner for sammen med myndighederne i Grønland at varetage Grønlands interesser i de aktuelle forhandlinger’.

EU-Kommissionen skal tage stilling til sagen senest 18. oktober i år.