"Jeg ved godt, at Inatsisartut-salen ikke er partiernes møderum, men..."

Hans Enoksen (PN) gik i dag i clinch med Inatsisartuts formandsskab om selve debatformen i salen.
Formand for Inatsisartut, Lars-Emil Johansen. Foto © : Nils Baum, Bureau for Inatsisartut
10. marts 2015 18:30

 

Det skal være spændende for borgerne at lytte med til debatten i Inatsisartut. Derfor blev alle partier sidste år enige om, at en politiker kun må stille spørgsmål og komme med bemærkninger til medlemmer fra andre partier end deres eget.

Men det forstår Parti Naleraqs formand, Hans Enoksen, ikke meningen med. 

Selvom man er i samme parti betyder det ikke, at man altid er enig i det, der bliver sagt fra talerstolen. Vores ret til, at ytre os frit bliver mere og mere begrænset og debatterne bliver udvandet. Vi er så begrænset nu, at vi ikke længere kan spørge os selv, siger Hans Enoksen.

Enoksen, der selv om nogen har været uenig med egne partier tidligere, rejste sig i dag i vrede over de nyindførte regler, der blev skrevet under af alle Inatsisartuts partier for et år siden.

Demokrati er en svær sport, og Inatsisartuts formandsskab håber med de nye regler at undgå nogen talemønstre i salen, hvor politikerne ofte bruger meget tid på at komme med ros til sine egne partivenner for eksempel.

 

Hver ting til sin tid

Inatsisartuts formand husker på, at partierne har et grupperum til partidiskussioner. 

- Alle kan selvfølgelig stille spørgsmål til deres partifæller. Det skal bare foregå i deres gruppelokaler, siger Lars Emil Johansen til KNR.

Man vil undgå, at de politiske debatter bliver gentagelser og ros for at fremme enkelte partiers taletid.

- Det er ikke meningen, at indlæggene skal blive en forlængelse af ordførerindlæggene eller en yderligere uddybning af ordførernes indlæg men til at debattere med de andre ordførere i salen.

 

Individer bør have ubegrænset ret til tale

Inatsisartuts formand bliver dog undsagt af den tidligere partiformand i hans eget parti. 

- Jeg ved godt, at Inatsisartut-salen ikke er partiernes møderum, men jeg er beskyttet ved lov for at jeg som individ kan tage ordet oppe i salen, også selvom jeg er medlem af det samme parti, siger Parti Naleraqs formand, Hans Enoksen.