Helene Thiesen: Jeg håber, der kommer en undskyldning

68 år skulle der gå, før staten besluttede sig for at lave en udredning af sagen med de 22 grønlandske børn, der blev fjernet fra deres familie og sendt til Danmark på "kulturopdragelse" i 1950'erne.
Helene Thiesen er et af nulevende seks børn, der deltog i eksperimentet. Arkivfoto Foto © : Helle Nørrelund Sørensen/KNR
Skrevet af Ane-Marie Petersen
27. februar 2019 16:57

Formand for Naalakkersuisut Kim Kielsen (S) og den danske statsminister Lars Løkke (V) har nemlig besluttet, at der skal nedsættes et kommissorium, som skal undersøge, hvad der virkelig skete dengang. 

I dag er der blot seks tilbage af de 22 børn. En af dem er Helene Thiesen på 74 år.

- Det er rigtigt overraskende, og jeg blev meget glad, da jeg hørte det. Nu kan vi komme til bunds i det og finde ud af, hvad der skete. Det synes jeg er rigtigt godt, siger Helene Thiesen, der var syv år, da hun blev fjernet fra sine vante omgivelser.

LÆS OGSÅ - En undskyldning vil betyde alt!

De 22 børn blev i 1951 sendt til danske familier for at lære dansk sprog og kultur. Formålet var, at de skulle vende tilbage til Grønland og være rollemodeller i opbygningen af et moderne Grønland, men for flere af børnene har oplevelserne fra dengang haft store, negative konsekvenser senere i livet.

Statsminister har tidligere afvist undskyldning

Tilbage i 2009 afviste statsminister Lars Løkke Rasmussen at give de grønlandske eksperiment-børn en officiel, dansk undskyldning i et paragraf 20-spørgsmål til Juliane Henningsen, som dengang sad i Folketinget for Inuit Ataqatigiit.

- Historien står ikke til at ændre. Regeringen betragter kolonitiden som en afsluttet del af vores fælles historie. Vi må glæde os over, at tiden er en anden nu, skrev Lars Løkke Rasmussen i svaret.

LÆS OGSÅ Siumut bakker op om krav om undskyldning

Der er da heller ikke nogen undskyldning på vej til de seks nulevende børn fra eksperimetet endnu. 

Kim Kielsen siger i dag til KNR, at børne- og socialminister Mai Mercado (K) i Danmark og Naalakkersuisoq for Sundhed, Martha Abelsen (S) sammen skal udarbejde kommissoriet for udredningen. Det er derfor op til dem at beslutte, om der skal gives en undskyldning til eksperimentbørnene.  

- Det er lidt betænkeligt, synes jeg, siger Helene Thiesen.

- Jeg håber, at når de er kommet igennem det hele kan se, at de bør komme med en undskyldning. 

Chemnitz: Respektløst

Der er både lavet bøger og film, som har belyst, hvad der skete dengang. Og det i sig selv burde være nok til at sige undskyld, mener folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen (IA).

- Det er respektløst i forhold til de børn, der var en del af eksperimentet, at man ikke mener, at der er dokumentation nok allerede nu, siger hun.

LÆS OGSÅ Danmark bør undskylde til eksperiment-børn

Det var hende, der foreslog, at den danske stat bør komme med en officiel undskyldning til børnene.

- Vi ved jo ikke, om de personer, man har mulighed for at sige undskyld til i dag, er her, når den her komission er færdig med arbejdet, siger Aaja Chemnitz Larsen.