Kun seks af de i alt 22 børn, der deltog i eksperimentet i 50'erne, lever endnu. Helene Thiesen (nummer to fra højre) er et af dem. Foto: Louise Dyring Mbae/Red Barnet

Helene Thiesen: - En undskyldning vil betyde alt!

Helene Thiesen er et af de 22 børn, der blev fjernet fra deres familie og sendt til Danmark på "kulturopdragelse" i det såkaldte Grønlandseksperiment i 1950'erne.

Og for hende vil det betyde alt, at få en undskyldning:

- Det er ihvertfald på tide, synes jeg, siger Helene Thiesen.

- Det er jo klokkeklart, at det er Staten, der har gjort det her mod os og vores familier. Og alle de sår, vi har båret på lige siden og stadig er præget af, gør, at vi fortjener en offentlig undskyldning fra Staten, siger hun.

LÆS OGSÅ Helene Thiesens bog udkommet idag

Aaja Chemnitz fra IA og Siumut mener, at både danske og grønlandske myndigheder bør komme med en officiel undskyldning for det såkaldte Grønlandseksperiment i 1950´erne. Helene Thiesen er nu 74 år, og det glæder hende, at Aaja Chemnitz Larsen har taget spørgsmålet op i Folketinget. For en undskyldning fra Staten vil betyde meget.

- Og ikke kun for mig. Vi er nu kun seks tilbage af de 22, der blev sendt til Danmark. Og for os seks vil en undskyldning betyde alt. Vi har lidt i så mange år og har ikke kunnet forstå, at man ikke kunne sige undskyld over, at vi blev taget væk fra vores familie og vores land. Vi har følt os som ingenting, siger Helene Thiesen.

LÆS OGSÅ ”Eksperimentet” skabte god debat

Så hun har en klar opfordring til både danske og grønlandske politikere:

- Vis menneskelighed, og få givet os den undskyldning. Jeg kan ikke forstå det er så svært at få det sagt! For vi kom jo aldrig tilbage til vores familier! Vi blev sendt på børnehjem! Jeg var der i 8 år! Er det bare noget man gør, uden at sige undskyld, spørger Helene Thiesen.

LÆS OGSÅ Eksperimentet som dvd

 

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt