”Eksperimentet” skabte god debat

Et af Nordatlantens Brygges arrangementer under den netop afsluttede Golden Days festival var en fremvisning af filmen ”Eksperimentet”. Den handler om det fejlslagne projekt fra halvtresserne, der gik ud på at sende 22 grønlandske børn i familiepleje i Danmark, for at se senere hen kunne vende tilbage til Grønland som rollemodeller i forvandlingen fra fangersamfund til et moderne samfund.
Skrevet af Peter Troelsen
30. september 2012 09:00

Filmen, der er fra 2010 og er instrueret af Louise Friedberg, handler om børnenes hjemkomst til Grønland og hvad der sket i den periode. Hele filmen ses gennem hovedpersonen, sygeplejersken Gerts synsvinkel. På Nordatlantens Brygge var der inviteret et af de børn, der var med i eksperimentet, og hun fortalte hendes historie.

-Der kom ikke en eneste lyd fra de mange tilhørere, imens Helen Thiesen fortalte sin historie fra den tid, hun var en del af ”Eksperimentet”. Der blev fortalt råt for usødet. De triste oplevelser krydret med morsomme anekdoter fra en periode, som både Grønland og Danmark i dag helst var fri for. I tre kvarter holdt hun publikum i sin hule hånd, fortæller Birgir T. Møller, der var manden bag arrangementet på Nordatlantens Brygge.

Blandt tilhørerne var der en del, der havde paralleloplevelser i form af et ophold på et børnehjem, og efter Helen Thiesens oplæg kom der mange tilkendegivelser fra publikum omkring de ting, der sker i hovedet på børn, der er anbragt langt fra hjemmet.

-Der var en del, der fortalte om den længsel, der er forbundet med at være anbragt væk fra forældrene, og flere grønlændere var helt med på det problem, der opstår, når man er anbragt et sted, hvor sproget volder kvaler. Alt i alt var det en helt fremragende aften, hvor både vi som arrangører og tilhørerne gik hjem med ny lærdom, der i den grad giver grund til eftertanke, siger Birgir T. Møller til knr.gl.

Læs mere om filmen og se trailer her: http://nimbusfilm.dk/Film/Spillefilm/Id32