Jakob Janussen til dansk avis: IA kan sejre ad helvedes til

Det danske dagblad Politiken har lavet en analyse af det kommende valg og spår, at IA og Siumut kommer til at kæmpe om midterpartierne.
Skrevet af Sandra Meinecke
13. november 2014 11:18

I kampen om magten har både Siumut og IA brug for støtte fra de små partier.

Det spår en analyse af det kommende Inatsisartutvalg, som Dagbladet Politiken har lavet.

Avisens analyse henviser til to meningsmålinger fra oktober, som forudser, at IA vinder valget med enten 12 eller 13 mandater, mens Siumut får 11.

Der skal som bekendt 16 mandater til at danne regering i Inatsisartut. Derfor kan valget den 28. november i høj grad blive en kamp om at vinde midterpartiernes støtte, skriver Politiken.

LÆS OGSÅ IA: Vi vil fordoble turismen de næste ti år

For både IA og Siumut har brug for, at enten Naleraq, Ataasut, Partii Inuit eller Demokraterne støtter dem for at opnå det nødvendige mandattal.

-Hvis man skal forenkle det meget, kunne IA måske komme til at stå i den situation, som den gamle LO-formand Thomas Nielsen udtrykte så godt ”Vi har sejret ad helvede til”, siger den grønlandske politiske kommentator Jakob Janussen, som Politiken har talt med.

Jakob Janussen understeger, at det afhænger af valgdeltagelsen.

 

Spørgsmålet om uran kan true samarbejdet

Hvis IA vinder valget, kan det nemt går hen og blive en gyser, at få mandatkabalen til at gå op.

En gyser, hvor spørgsmålet om Uranudvinding kan blive afgørende.

For ud over IA er det kun Naleraq, som er i mod uranudvinding - og det nye parti Naleraq står til at få 3 mandater.

Får IA de 13 mandater, som den ene meningsmåling spår, vil de to partier derfor kunne danne en regering sammen.

Det lyder enkelt, men det er det ikke, påpeger avisen, for Naleraq er udsprunget af Siumut, og de to partiformænd har nært forhold.

En anden mulig kabale er, at IA slår sig sammen med Demokraterne. Men også ved denne konstellation kan uran gå hen og blive en mulig hæmsko: for Demokraterne vil tillade uranudvinding for at skaffe penge, og det vil IA ikke kunne acceptere, lyder analysen fra Politiken.

Ifølge den seneste meningsmåling foretaget af HS Analyse i samarbejde med avisen Sermitsiaq (i perioden fra den 25. oktober til den 27. oktober), fører IA med 40,8 procent af stemmerne foran Siumut, der får 34,5 procent af stemmerne.