Ivalu-filmholdet flyver mod stjernerne

Den grønlandsksprogede kortfilm Ivalu er nomineret til en Oscar for bedste kortfilm.
08. marts 2023 13:02

Lige nu flyver filmholdet bag den grønlandsksprogede kortfilm Ivalu mod Hollywood, hvor de skal sidde blandt verdens største stjerner til den 95. Oscar-uddeling på søndag.

Ivalu er nemlig én af i alt fem kortfilm, som er nomineret til at vinde den gyldne Oscar-statuette i kategorien Bedste Kortfilm.

Blandt de andre nominerede er filmgiganten Disney med kortfilmen Le Pupille, som godt kan blive en sten i skoen for Ivalus vinderchancer.

- Ud over at det handler om at have en god film, handler det om at lave en kampagne. Der får jeg svært ved at se, at vi kan hamle op med Disney, siger instruktør Anders Walter efter kortfilmen modtog nomineringen. 

Her er de Oscar-nominerede for Bedste Kortfilm

IVALU

Anders Walter og Rebecca Pruzan

AN IRISH GOODBYE

Tom Berkeley og Ross White

LE PUPILLE

Alice Rohrwacher og Alfonso Cuarón

NIGHT RIDE

Eirik Tveiten og Gaute Lid Larssen

THE RED SUITCASE

Cyrus Neshvad

Kilde: Oscars 2023


Barsk fortælling om en grønlandsk familie

Filmen tager udgangspunkt i en grønlandsk familie fra en lille bygd. I Ivalu følger seerne den yngste datter, Pipaluk, som drager ud for at finde sin savnede søster, Ivalu. Grønlandske myter flettes ind i en barsk fortælling om en familie i opløsning og en incestfyldt virkelighed.

- Der er jo ingen tvivl om, at der er et ønske om at lave en god film, men der er også et ønske om at tale om et emne, der er meget tabubelagt og svært at tale om, siger Anders Walter til KNR.

Selvom filmen tager udgangspunkt i en grønlandsk familie fra en lille bygd, så har Anders Walter altså ikke udelukkende forsøgt at udpensle de sociale problemer, der eksisterer i landet.

- Det er uanfægtet, om det er i Grønland eller ej. Vi har altid snakket om den her film som noget universelt, siger han.

Børns tarv er nemlig et gennemgående tema i flere af de film, som instruktøren har lavet.

Stolt over at repræsentere Grønland

Filmens hovedrolle, Pipaluk, spilles af den 11-årige Mila Heilmann Kreutzmann. Hun er stolt over at være med i en Oscar-nomineret film og stolt over at repræsentere Grønland til en af verdens største prisoverrækkelser.

- Jeg er meget stolt og meget glad, også på vegne af grønlændere, siger Mila Heilmann Kreutzmann og fortsætter:

- Jeg føler, at jeg har opnået meget. Jeg skal jo til Hollywood.

Anders Walter har tidligere vundet en gylden statuette i 2014 for kortfilmen Helium, og han er selvsagt glad for igen at komme i betragtning:

- Det føles da fantastisk. Jeg har en glæde og ekstrem stolthed på vegne af det her fine, fine hold, som har været med til at lave filmen, siger han.

Ivalu er en danskproduceret film, der er lavet i samarbejde med produktionsselskabet Polarama Greenland med filmproducer- og instruktør Pipaluk Kreutzmann Jørgensen i spidsen. Polarama Greenland bistod blandt andet med at hyre grønlandske filmfolk og skuespillere.