Islands statsminister afsløret for brug af skattely

En gigantisk læk om skattely ryster de rige og magtfulde, efter at medier over store dele af verden siden i går søndag har offentliggjort, hvilke firmaer, banker, privatpersoner, sportsstjerner og andre, heriblandt mindst 72 tidligere og nuværende statsledere, der har gjort penge usynlige for stater og skattemyndigheder.
Foto © : Control Arms/Flickr Creative Commons
04. april 2016 10:20

Den nye læk, der består af over 11 millioner hemmelige dokumenter, viser, hvordan de rige og magtfulde i hele verden - også i Danmark - er krøbet i skattely.

Også Islands statsminister, Sigmundur Gunnlaugsson, som tidligere har været mistænkt for skatteunddragelse, er omfattet af den nye læk. 

Papirerne viser, at han med hjælp fra det sædvanligvis meget hemmelighedsfulde advokatfirma i Panama, Mossack Fonsecas og i al hemmelighed købte sig et offshoreselskab i 2007, undlod at informere parlamentet om det og i øvrigt overdrog selskabet til sin kone for én dollar i 2009.

Læs også International måling af korruption i Grønland på trapperne

Angiveligt skal millioner af dollar været ført gennem offshoreselskabet frem til 2015, mens Island årene forinden var tæt på en statsbankerot.

Også den norske storbank DNB har i over 10 år placeret penge i skattely på Seychellerne for kunder og fået stråmænd fra Panama til at stå som proforma-ejere.

Det er en bankledelse i knæ og angrende, der søndag aften udtaler sig til Aftenposten.

- Det at blive associeret med den type virksomhed er langt langt forbi vores tolerancegrænse, siger bankens chef, Tom Rathke.