Isbjørne spiste borgeres vinterforråd i Savissivik

En isbjørn, og dens to unger, er gået ind i Savissivik og spist borgernes vinterforråd. Da isbjørnekvoten er opbrugt måtte borgene råbe ad dem og kaste sten efter dem for at skræmme bjørnene væk.

En isbjørnehun og dens to unger blev observeret første gang 1. august i bygden Savissivik omkring 190 kilometer sydfor Qaanaaq. Og frem til 5. august befandt bjørnene sig ved, og i bygden.

- Da de gik i land første gang, og da hunbjørnen opdager mennesker, gik den mod dem, men stopper da de råber. Heldigvis angriber den ikke, siger kommunefoged i Savissivik, Gabriel Halsøe.

De tre isbjørne har ædt en del af det vinterforråd, som nogle af de cirka 60 borgere i bygden havde fanget i løbet af sommeren.

Skræmte bjørne væk tre gange

Og fordi isbjørnekvoten for bygden er opbrugt, har indbyggerne tyet til at kaste sten efter bjørnene og skudt ud i luften for at skræmme dem væk.

LÆS OGSÅ Slut med jagt på Isbjørne i Upernavik og Savissivik

Men en isbjørnehun, der føler sig truet, kan være farlig, siger kommunefogeden.

- Isbjørne er farlige og isbjørnehunner beskytter deres unger uden hensyn til dem selv, den kæmper som regel alt det den kan, uanset hvad der sker med den, siger Gabriel Halsøe.

Det lykkedes dog, at skræmme isbjørnene væk tre gange, men da isbjørnene kan vende tilbage til Savissivik, har han en advarsel til borgerne.

Kommunefoged: Borgerne skal udvise forsigtighed

- Borgerne må udvise forsigtighed. Stor forsigtighed. De må ikke komme i nærheden af dem, når de ser dem eller se sig godt om først, når de går ud af deres huse, siger kommunefoged Gabriel Halsøe.

Det er muligt at ansøge om tilladelse til at nedlægge en isbjørn til departementet for fangst, når bjørnen udgør en trussel for befolkningen, også selvom kvoten er brugt op.

Men ingen i Savissivik har søgt om en sådan tilladelse, oplyste departementet i onsdag til KNR.

Qanorooq 08.08.2018

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt