Investorer siger nej til arktisk olie

Pengestærke investorer vil stoppe eller begrænse udvinding af olie og gas i Arktis. Det siger de 19 pensionsselskaber og kapitalforvaltere i et opråb til olieselskaber og lande for at beskytte Arktis.
09. november 2016 14:43

Nej til udvinding af olie- og gas i Arktis.

Sådan lyder et opråb fra 19 store investorer, der forvalter ejendomme og værdier for op mod 5000 millarder euro, altså næsten 37.000 milliarder kroner. 

Det er en gruppe af pensionsselskaber og kapitalforvaltere, med blandt andet de danske selskaber, Danske Capital og Skandia, der ønsker et fuldstændigt stop for olie- og gasaktiviteter i Arktis. Det skriver netmediet Investment & Pensions Europe.

Gruppen af investorer kalder det et presserende opråb for at beskytte den arktiske region mod udforskning af olie og gasresourcer. De opstiller en række krav, der skal stramme de forhold olie- og gasselskaber kan operere under i Arktis.

De peger blandt andet på at de forskellige nationer, der tildeler nye licenser, skal huske på deres klimaløfter inden de giver tilladelse til nye projekter, stramme kravene til igangværende projekter og begrænse tilladelser til kun at gælde lavrisiko projekter.

Desuden skal olie- og gasvirksomhederne imellemtiden stoppe boringer i områder med is og helt undgå sårbare og vigtige miljøområder, skriver gruppen.