Politikere efter samråd: Intet nyt er dårligt nyt

Udenrigsministeren havde intet afgørende nyt under et samråd mandag om radaren på Pituffik og udsigten til en grønlandsk-dansk servicekontrakt på basen.
Folketingsmedlemmerne Aleqa Hammond og Aaja Chemnitz Larsen efter samrådet mandag i Grønlandsudvalget.
19. december 2017 07:04

Sådan lyder meldingerne fra både de to grønlandske folketingsmedlemmer og flere danske politikere.

På det lukkede samråd skulle udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) dels svare på, hvor meget den danske regering og Naalakkersuisut var orienteret, inden USA's nylige opgradering af radaren på Pituffik? Og dels hvordan det politiske klima mellem Danmark, Grønland og USA generelt er omkring USA’s tilstedeværelse på Pituffik?

LÆS OGSÅ Pituffik-radar opgraderet for knap halv milliard kroner

Mens samrådets konkrete indhold er fortroligt, må de enkelte politikere referere, hvad de selv har sagt. Og den mest positive efter mødet var formanden for Grønlandsudvalget, løsgænger Aleqa Hammond.

- Jeg kan sige så meget, at det har været et godt samråd. Jeg synes også, at det har givet anledning til i udvalget lige at overveje, hvad der er næste skridt.

Hun erkender dog, at Samuelsen ikke kom med detaljer om forhandlingerne med USA om vilkårene for servicekontrakten på Pituffik, som har vakt glæde hos hende.

- Jeg har svært ved at se optimisme i det her forløb og det forløb, der nu må være. Men lad os se. De sidste ord er ikke blevet sagt endnu, hverken fra vores eller fra ministerens side, sagde Aleqa Hammond.

Aaja: Forhandlinger bliver forhalet

Aaja Chemnitz Larsen fra Inuit Ataqatigiit mener dog ikke, at hun blev sønderligt mere oplyst efter halvanden times fortroligt selskab med udenrigsministeren og en større delegation af embedsfolk fra Udenrigsministeriet.

- Nej, jeg føler ikke, vi er der, hvor vi blev voldsomt meget klogere (…). Jeg synes, at det har været utilfredsstillende, at tingene hele tiden forhaler sig, og vi står i den her situation, hvor vi stadigvæk ikke har en servicekontrakt, hvor det er et grønlandsk-dansk selskab, der er en del af de kriterier, som der burde være for en servicekontrakt på Pituffik.

Ifølge Aaja Chemnitz Larsen bør regeringen sammen med Naalakkersuisut i endnu højere grad end i dag presse USA – ad diplomatisk vej – for at få vilkårene for en ny servicekontrakt på plads.

LÆS OGSÅ USA’s årsrapporter afslører 'opgradering' af basens mission

I det hele taget bør dialogen mellem Rigsfællesskabet og USA være langt mere åben og fortroligt, end det tegner sig i dag, mener hun.

Det viser for eksempel sagen om USA’s massive opgradering af radaren på Pituffik, som regeringen og Naalakkersuisut blev orienteret om med én linje i en årlig statusrapport fra USA om aktiviteterne på basen.

- Jeg synes ikke, at det skal være noget, man læser med småt i en rapport, som står nederst på en eller anden side, hvor man nærmest skal grave sig frem til de her oplysninger. Jeg synes, det er vigtigt, at det er en tæt og respektfuld dialog og en troværdig dialog mellem parterne. Og der synes jeg stadig, at der er et stykke vej til det, siger Aaja Chenmitz Larsen.

Enhedslisten og DF: Intet nyt

Udenrigsminister Anders Samuelsen afviste at svare på pressens spørgsmål efter samrådet.

Men på spørgsmålet om, hvorvidt der var afgørende nyt om servicekontrakten og radaren på Pituffik, svarer Claus Kvist Hansen fra regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, klart:

- Nej.

Hos Enhedslisten mener grønlandsordfører Christian Juhl, at regeringen ikke har modet til at presse USA’s regering til nye kriterier for serviceaftalen på Pituffik og sætte den ’stolen for døren’:

- Hvis man nu foreslog, at man opsagde aftalen omkring Thule-basen og sagde, at vi vil gerne have, I flytter, for vi vil ikke have jer her så længe, vi ikke er mere ligeværdige i samarbejdet. Så kunne der måske være en situation. Men det er der ingen politisk vilje til i hverken den nuværende og sikkert heller ikke i en socialdemokratisk regering.

LÆS OGSÅ Grønland og Danmark har aflyst møder med USA i årevis