Erik Jensen om Kangerlussuaq: Ingen udsigt til større havn

I stedet for en sandsugning af sejlrenden starter en opgravning til efteråret, oplyser naalakkersuisoq for boliger og infrastruktur, Erik Jensen (S). 
Flere og flere krydstogter sejler til og fra Kangerlussuaq. Men stedet er udfordret af sand i sejlrenden og en havn, som kun helt små både kan anløbe. Foto © : Arctic Circle Business
29. august 2023 10:12

Der er ikke udsigt til, at turister og lokale indbyggere i Kangerlussuaq kan anløbe en større havn i Kangerlussuaq i nærmere fremtid.

Sådan lyder det fra naalakkersuisoq for boliger og infrastruktur, Erik Jensen (S), i et skrifteligt svar til KNR.

På finanslovsforslaget for 2024 er der afsat 25,2 millioner kroner årligt frem til 2027 til "reinvestering af havne og kajanlæg". Men her står ikke noget om penge til havnen i Kangerlussuaq.

- Det vil være en opgave for Inatsisartut at finde et beløb af den størrelse, skriver Erik Jensen til KNR.

Han oplyser dog ikke, hvad det vil koste at anlægge en større havn i Kangerlussuaq, eller om det er penge, som naalakkersuisut vil prioritere.

Ophobning af sand skaber problemer

I årevis har turistbranchen efterlyst en udbygning af havnen i Kangerlussuaq. 

For flere og flere krydstogtskibe anløber området. Men turister og besætning må fragtes til og fra land i små motorbåde, fordi havnen kun er et par meter dyb.

Om havnen i Kangerlussuaq

Selvstyret ejer havnen i Kangerlussuaq. I foråret i år overtog Sikuki Nuuk Harbour A/S vedligeholdelsespligten af havnen fra Mittarfeqarfiit.

Ifølge selvstyrets sektorplan 2017-2027 er forventningen, at der kommer større mængder aflejring af sand i og omkring havnen i Kangerlussuaq end tidligere på grund af mere ekstremt vejr.

I sektorplanen er det også bekrevet, at havnen i Kangerlussuaq ikke passer til mængden af fragtgods eller antallet af krydstogtpassagerer. Men det kan ændre sig med åbningen af de nye lufthavne i Nuuk og Ilulissat: 

- Hvis passagerhubbet flyttes til Ilulissat og/eller Nuuk, vil behovet for udskiftning af passagerer alt andet lige mindskes, og havneanlægget bør tilpasses herefter, står der i sektorplanen. 

På finansloven for 2017 blev der afsat 60 millioner kroner til havneprojekter i Qaanaaq, Uummannaq og Kangerlussuaq. Men pengene strakte kun til nye havne i Qaanaaq og Uummannaq.

Derudover sander sejlrenden til og kræver sandsugning med få års mellemrum. I år er forholdene ekstra svære, fordi sejlrenden ikke er blevet sandsuget i tide. 

Og det presser turistoperatørerne i forhold til at få fragtet passagerer, besætning og varer til og fra krydstogtskibene, fortæller direktør for Albatros Arctic Circle, Jørgen Hansen, til KNR.

Det betyder, at selskaberne ikke kan fragte turister til og fra skibene i to timer på hver side af laveste vande.

- Det giver rigtig mange udfordringer i forhold til tidsplanen for krydstogterne, fordi alle krydstogtskibe også er relateret til flyvninger, og det foregår i et forholdsvis stramt skema, forklarer Jørgen Hansen.

Hos brancheorganisationen Arctic Circle Business efterlyser direktør Jesper Schrøder også en holdbar plan for sejlforholdene.

- Det er vigtigt, at vi får kigget på en langsigtet plan: Om det er at få flyttet havnen et helt nyt sted hen, eller om der skal suges en masse sand fast hvert tredje år for eksempel.

Udgravning af sejlrende til efteråret

Havnen er ejet af selvstyret. Selve opgaven med at vedligeholde sejlrenden overgik i foråret fra Mittarfeqarfiit til Sikuki A/S. 

Ifølge Erik Jensen har Sikuki forsøgt at finde en entreprenør med det rette udstyr og mandskab til at få sejlrenden sandsuget inden turistsæsonen i år, men uden held.

I stedet har naalakkersuisut besluttet at få sejlrenden gravet op i stedet for at sandsuge den, oplyser Erik Jensen til KNR.

- En opgravning vil sikre fri adgang i sejlrenden i en årrække, hvormed der vil være den tryghed og stabilitet omkring adgangsforholdene for Kangerlussuaq Havn som efterspørges. Det er Naalakkersuisuts ambition, at opgravningen indledes allerede i efteråret 2023.

På finansloven for 2017 blev der for eksempel afsat 60 millioner kroner til havneprojekter i Qaanaaq, Uummannaq og Kangerlussuaq. Men pengene strakte kun til nye havne i Qaanaaq og Uummannaq.

Det har ikke været muligt inden deadline at få en reaktion fra direktør for Arctic Circle Business, Jesper Schrøder, på Erik Jensens udmelding.