Ekspert: Ingen aftale om oprydning af Camp Century

Der blev ikke lavet nogen aftale om, hvem der skulle rydde op efter amerikanernes militæranlæg Camp Century, der ligger under Indlandsisen. Det forklarer en dansk ekspert.
Camp Century
Opførsel af Camp Century Foto © : Jon Fresch
Skrevet af Kenneth Elkjær
15. august 2016 12:05

Videnskabshistoriker Kristian H. Nielsen er en af Danmarks førende eksperter, når det kommer til amerikanernes opførsel og lukning af Camp Century under Den Kolde Krig.  

Han fortæller i et interview med KNR, at Danmark og USA aldrig lavede nogen aftale om, hvem der havde ansvaret for at rydde op efter det amerikanske militæranlæg Camp Century, der blev bygget under Indlandsisen.

- Da lejren blev lukket, fjernede man det lille atomkraftværk, der forsynede lejren med el og varme. Men resten af lejren blev lukket ned under isen, og man forventede, at den ville blive liggende der til evig tid. Der var ikke nogen, der gjorde sig nogen som helst forestilling om, at Indlandsisen på et tidspunkt vil smelte. Tværtimod havde man en forventning om, at Indlandsisen ville vokse, siger han.

Camp Century blev lukket i 1967. På den tid fyldte debatten om klima og miljø nærmest ingenting sammenlignet med i dag.  

- Der var meget få mennesker, der havde nogen ide om, at mennesker kan påvirke klimaet, som vi ved i dag. Dengang frygtede man, at der ville komme en ny istid, fordi der havde været et fald i temperaturerne siden 1920’erne. Man forventede, at der ville blive koldere i Grønland i fremtiden, siger Kristian H. Nielsen.

På den baggrund mener den danske videnskabshistoriker, at det kan være svært at pege fingre ad de ansvarlige, der i sin tid stod for at lukke Camp Century ned uden at tage særlige forholdsregler i forhold til fremtidens miljø og klima.

- Det kan være svært at bebrejde nogen, når de ikke vidste bedre. Men samtidig kan man også sige, at det er mangel på risikovurdering, at man ikke har overvejet, at Camp Century måske ikke ville ligge under isen for altid, siger den danske ekspert.  

Læs også Forskere: Camp Century udgør en miljørisiko

Aktuel igen

Historien om Camp Century er endnu engang blevet aktuel, efter det videnskabelige tidsskrift Geophysical Research Letters i forrige kunne fortælle, at det militære anlægge kan dukke frem af isen fra år 2090 som følge af klimaforandringer.

Dermed bristede forestillingen om, at de 200.000 liter dieselolie, 24 millioner liter biologisk spildevand, radioaktivt affald samt ikke ubetydelige mængder af det stærkt giftige PCB ville ligge forseglet under isen til evig tid.

Læs også IA bekymret over potentiel forureningstrussel

De nye oplysninger tyder i stedet på, at anlægget vil dukke frem fra isen, og i sidste ende risikerer affaldet fra Camp Century at ende i havet og de områder, der støder op til isen.

Det har fået en række danske og grønlandske politikere til at reagere. Blandt andre formanden for IA, Sara Olsvig.

- Det er dybt bekymrende oplysninger, siger hun.

- Der skal selvfølgelig ryddes op. Vi kan ikke leve med at vores indlandsis, vores hav og landområde risikerer at blive udsat for den forurening af både radioaktivt og andet kemisk materiale, siger IA-formanden, der også har fremsat en række paragraf 37-spørgsmål til Naalakkersuisut.

USA vil tage ansvar

Ifølge Kristian H. Nielsen fra Aarhus Universitet er der gode chancer for, at både den danske og den amerikanske regering vil påtage sig ansvaret for at rydde op, hvis der viser sig at være en risiko for at miljøet tager skade, når isen begynder at smelte.

- Jeg vil vurdere, at USA vil tage ansvaret på sig. Det ligner jo lidt nogle af de andre historier, der har været i forbindelse med USA's militære aktiviteter i Grønland. Flytningen af beboerne ved Thule og B52-bombeflyet, der forulykkede. De sager har skabt en bevidsthed om, at man selvfølgelig er ansvarlig for fortidens synder. Jeg ville synes, at det er meget arrogant af den amerikanske og den danske regering, hvis man ikke anerkender, at man har et ansvar for at rydde op efter Camp Century, når det bliver aktuelt, siger han.

Camp Century blev etableret i 1950erne efter indgåelsen af forsvarsaftalen mellem Danmark og USA i 1951, og formålet med basen var at undersøge muligheden for at opstille og servicere op mod 600 missiler under isen. Planen om de mange missiler blev dog skrottet, og i 1967 blev basen forladt.