Indenrigsminister fjerner Trump fra stemmesedlen i Maine

Donald Trump er blevet fjernet fra Maines stemmeseddel. Det kan dog stadig omgøres af delstatens højesteret.
Donald Trump står midt i sin valgkampagne over for en række straffesager, heriblandt for hans rolle i stormløbet. Foto © : Scanpix
Skrevet af Ritzau
29. december 2023 09:11

Donald Trump er blevet udelukket fra at komme på stemmesedlen, når delstaten Maines republikanske vælgere til marts skal finde partiets præsidentkandidat

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Beslutningen kommer fra delstatens øverste embedsmand inden for valganliggender, der har konkluderet, at Donald Trump i sin sidste tid som amerikansk præsident var med til at opildne til stormløbet mod Kongressen i 2021, hvor flere mennesker mistede livet.

Derfor vurderer myndighederne i Maine altså, at Donald Trump ikke er værdig som præsidentkandidat.

Trump står overfor flere straffesager

Beslutningen er ikke endegyldig. Shenna Bellows, som er medlem af Det Demokratiske Parti, har midlertidigt sat den ud af kraft, indtil delstatens retssystem har mulighed for at få anklagerne under luppen.

Maines forfatning er skruet sammen på en måde, så det i første omgang er delstatens indenrigsminister, der skal vurdere, om en person er værdig til at stille op som præsidentkandidat i delstaten.

Og det har Bellows altså vurderet, at Donald Trump ikke er.

Donald Trump står midt i sin valgkampagne over for en række straffesager, heriblandt for hans rolle i stormløbet.

Her er anklagen, at han med sine falske påstande om valgsvindel og sine tilråb om at "slås som bare fanden" forsøgte at omstøde et frit og fair valg til sin egen fordel.

Donald Trumps egen kampagnestab har oplyst, at man har tænkt sig at gå rettens vej for at få underkendt afgørelsen. Dermed bliver det op til Maines domstole at afgøre, om vælgerne skal have mulighed for at stemme på Trump eller ej.

Sker det ikke, vil det gøre det sværere for Donald Trump at blive genvalgt som præsident.