Inatsisartut udskyder hjemtagelse af arbejdsmiljø

Inatsisartut udskyder nu at tage stilling til, om Grønland skal hjemtage ansvaret for arbejdsmiljøområdet fra Danmark. Det oplyser Bureauet for Inatsisartut.
Foto © : KNR

Politikerne skulle efter planen have behandlet et forslag om hjemtagelsen på forårssamlingen under et punkt den 18. maj.

Også forslaget om en hel ny arbejdsmiljølov, der vil skulle gælde efter hjemtagelsen, skulle have været endelig til afstemning den 29. maj. Men begge forslag er altså udskudt.

Ifølge formand for erhvervs- og råstofudvalget, Peter Olsen, er forklaringen den, at Inatsisartut vil afvente en redegørelse, som Inatssiartut bad Naalakkersuisut om at få lavet i efteråret 2015 på baggrund af et forslag fra IAs Aqqaluaq B. Egede.

Redegørelsen handler blandt andet om de økonomiske konsekvenser ved hjemtagelse af alle de forskellige sagsområder.

- Når den er udkommet, og vi har vurderet den, kan vi igen diskutere det i Inatsisartut, siger Peter Olsen. Redegørelsen forventes klar til at blive fremlagt til forårssamlingen i 2018.

Glæde hos Demokraterne

Forslaget om hjemtagelse af arbejdsmiljø har fået kritik fra Demokraterne og Atassut, som mener, at det er for dyrt at hjemtage arbejdsmiljøområdet, da det vil koste cirka 10 mio. kroner om året, viser beregninger.

Udgiften bliver i dag betalt af den danske stat, men Naalakkersuisut regnede med at overtage området per 1. juli 2018.

Demokraterne er derfor tilfredse med at forslaget er blevet udskudt.

- Det har jeg det helt fint med. Jeg er glad for, at partierne i koalitionen også har fået den indstilling, at det er bedre at få lovforslaget udsat til man ved hvilke konsekvenser, det egentlig har, siger Evaldsen.

Også Grønlands Erhverv har kritiseret forslaget, som mener, at Selvstyret i første omgang bør prioritere pengene på andre områder.

Ønsket om at Grønland selv bliver ansvarlig for arbejdsmiljøområdet til lands kommer fra Naalakkersuisut, og det var den nu afgåede naalakkersuisoq Vittus Qujaukitsoq, der stod for arbejdet med hjemtagelsen.