Arbejdsmarkedet er i centrum på forårssamlingen

Arbejdsmiljøområdet skal hjemtages og en lov, der skal få det offentlige samt private virksomheder til at ansætte flere lærlinge, skal behandles på forårssamlingen.
Foto © : Nils Baum/Bureau for Inatsisartut
Skrevet af Thomas Munk Veirum
19. april 2017 07:02

Torsdag trækker Inatsisartutmedlemmerne igen i arbejdstøjet, når forårssamlingen begynder. Politikerne skal behandle flere lovforslag fra Naalakkersuisut, der vedrører arbejdsmarkedet.

Allerede på anden mødedag skal politikerne tage stilling til et forslag om hjemtagelse af arbejdsmiljøområdet på land. Området har hidtil være varetaget af det danske arbejdstilsyn, og det er et punkt på listen i Selvstyreloven over områder som Grønland kan hjemtage efter nærmere forhandlinger med den danske regering og Folketinget.

Området skal overtages i 2018

Udgifterne til at overtage området er anslået til 9,2 millioner kroner årligt, og ifølge forslaget kommer det i praksis til at foregå ved, at Selvstyret overtager det danske arbejdstilsyns medarbejdere i Nuuk.

Medarbejderne skal efter planen indgå i en ny styrelse med navnet Arbejdstilsynet, og Naalakkersuisut regner med at overtage området per 1. juli 2018.

For at kunne varetage området skal der derfor også vedtages en helt ny arbejdsmiljølov.

Sker hjemtagelsen vil det være første gang siden 2010, at et område hjemtages. I 2010 blev råstofområdet og arbejdsmiljø for offshorearbejde hjemtaget.

Lærlingeforslag vil forpligte offentlige virksomheder

Naalakkersuisoq for erhverv, arbejdsmarked, handel og energi, Vittus Qujaukitsoq, har yderligere et omdiskuteret punkt vedrørende arbejdsmarkedet på forårssamlingen.

Det drejer som om loven, der skal løse problemet med manglende praktikpladser i uddannelsessystemet. Forslaget blev skarpt kritiseret af arbejdsmarkedets parter, da forslaget var i høring i sommeren 2016.

Siden er det blevet rettet til i departementet, og forslaget forpligter nu udelukkende offentlige virksomheder til at ansætte flere lærlinge, mens økonomiske incitamenter skal anspore de private virksomheder til at uddanne flere.

Målet er at få omkring 400 ekstra årlige lærlinge- og praktikpladser i 2022.