Inatsisartut skal drøfte idrætsgymnasium

Et idrætsgymnasium i Ilulissat og en debat om, hvordan man bedst muligt udnytter kompetencerne hos de grønlandske virksomheder i forbindelse med de hjemlige råstofprojekter. Sådan lyder to indspark til forårssamlingen fra henholdsvis Kattusseqatigiit Partiiat og Demokraterne.
Skrevet af Mads Ullerup
17. marts 2012 08:37

Næstformand i Kattuseqatigiit Partiiat, Knud Fleischer, har foreslået at man bygger et idrætsgymnasium i Ilulissat.

Ifølge Knud Fleischer er der mange unge mennesker her i landet der er rigtigt gode til sport og især vintersport, som sendes til andre lande for at gå på et idrætsgymnasium. På den baggrund har Kattusseqatigiit Partiiat foreslået, at man igangsætter en undersøgelse med henblik på at etablere en idrætsskole eller et idrætsgymnasium i Ilulissat.

- Idrætsgymnasier i andre lande har med stor succes avlet gode idrætsfolk. Vi tror fast på, at de unge grønlændere her i landet kan blive lige så gode idrætsfolk, hvis vi får vores eget idrætsgymnasium, siger Knud Fleischer.

Partiet vil desuden gerne diskutere om Royal Greenlands nedlukkede indhandlingssteder kan sælges på markedsvilkår til private for at skabe vækst i yderdistrikterne.

Politisk ordfører hos Demokraterne Andreas Uldum lægger op til en debat på råstofområdet. Han vil skabe debat om, hvordan man bedst muligt udnytter kompetencerne hos de grønlandske virksomheder i forbindelse med de måske kommende mineprojekter.

Ved at lade de hjemlige virksomheder varetage så mange opgaver i mineindustrien som muligt - bliver det ikke bare en gevinst for virksomhederne selv, mener Andreas Uldum.

- Når de får noget ud af det, så ved vi jo godt, at så får hele samfundet noget ud af det, siger Andreas Uldum.

Demokraterne foreslår desuden, at man fastsætter en minimumsalder for plejeforældre og aflastningsfamilier, som ikke er i familie med barnet til 25 år.

Forslagene her vil blandt mange andre nye samt gamle forslag fra blandt andet efterårssamlingen blive vendt og drejet, når forårssamlingen starter den 13. april.