Overblik: Inatsisartut behandler afgørende første skridt på vej mod lufthavne

Mandag førstebehandles lovforslaget om finansiering, drift og anlæg af nye lufthavne i Nuuk, ilulissat og Qaqortoq. Lovforslaget er et centralt skridt på vejen mod at realisere den største investering i infrastruktur i landets historie.

Førstebehandlingen af anlægsloven om de tre nye lufthavne er ventet med stor spænding, da en helt ny indretning af infrastrukturen ventes at få afgørende betydning for blandt andet, hvor folk gerne vil bo og for udviklingen af turismeindustrien og andre erhverv.

Helt konkret sætter lovforslaget rammerne for det selvstyreejede selskab Kalaallit Airports. Selskabet bliver via loven bemyndiget til at stå for at bygge og drive internationale lufthavne i Nuuk og Ilulissat samt en regional lufthavn i Qaqortoq.

Anlæg og drift af lufthavnen i Qaqortoq kan dog overlades til Selvstyret, står der i forslaget.

Forslag regulerer udbud og arbejdsforhold

Loven fastsætter også, at selskabet skal have op til 2,1 milliarder kroner fra Selvstyret, og hvordan selskabet kan låne det resterende beløb, der skal bruges til realisere planerne om tre nye lufthavne til cirka 3,5 milliarder kroner.

Ud over pengene, som selvstyret skyder ind i selskabet, foreslås det, at de eksisterende luftahvne i Nuuk og Ilulissat overdrages til Kalaallit Airport.

LÆS OGSÅ Lufthavne er en af historiens vigtigste beslutninger

Forslaget tager desuden stilling til, hvordan Kalaallit Airports indhenter tilbud fra de selskaber, der gerne vil bygge lufthavnene, samt hvordan tildelingen af ordrer skal foregå.

Det tidligere Naalakkersuisut vurderede, at lufthavnene i høj grad vil blive bygget af udenlandsk arbejdskraft, og derfor tager lovforslaget også tage stilling til, hvordan anvendelsen af udenlandsk arbejdskraft skal foregå med hensyn til krav til eksempelvis løn- og ansættelsesforhold.

Priser fastsættes af Kalaallit Airports men skal godkendes

Med hensyn til driften af lufthavnene, når de er bygget, så foreslår lovforslaget, at den samlede drift af de tre nye lufthavne skal foregå på kommercielle vilkår.

Det bliver Kalaallit Airports der skal fastsætte prisen for at anvende de nye lufthavne. Disse priser skal dog godkendes af Naalakkersuisut.

LÆS OGSÅ Qeqqata vil overtage havne og lufthavn i aktieselskab

Forslaget bliver anden- og tredjebehandlet på efterårssamlingen.

LÆS OGSÅ Ingen økonomisk forskel mellem nye og gamle lufthavne

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt