Sermersooq-politikere: Lufthavne er en af historiens vigtigste beslutninger

På mandag skal politikerne i Inatsisartut behandle lufthavnspakken, der skal sikre, at arbejdet med at bygge tre nye lufthavne her i landet, kan fortsætte. I den anledning har et fælles Økonomi- og Erhvervsudvalg i Kommuneqarfik Sermersooq sendt en kraftig opfordring.
Sådan kan lufthavnen i Nuuk komme til at se ud i fremtiden Foto: Cowi
Skrevet af Kenneth Elkjær
27. maj 2018 12:12

Det er nemlig altafgørende for landets hovedstad, at der bliver bygget en større lufthavn, hvis udviklingen i Nuuk skal fortsætte i den rigtige retning.

- Økonomi- og Erhvervsudvalget i Kommuneqarfik Sermersooq betragter lufthavnspakken som en af de vigtigste beslutninger i landets historie. Ved at understøtte den spirende vækst og investeringslysten kan vi sammen bringe vores land tættere på en selvbåren økonomi, skriver politikerne i en fælles udtalelse.

LÆS OGSÅ Ingen økonomisk forskel mellem nye og gamle lufthavne

Ifølge udvalget er der i disse år 'rekordmange' henvendelser fra virksomheder, der er interesseret i at etablere sig i Nuuk. Men det sker kun, hvis lufthavnen bliver udbygget.

Modsat er meldingen lige så klar. Uden den nye lufthavn kommer der ingen investeringer i Nuuk, lyder forudsigelsen fra Økonomi- og Erhvervsudvalget i Kommuneqarfik Sermersooq.

Fra Ilulissat kommer borgmester i Avannaata Kommunia, Palle Jeremiassen, med en lignende melding:

- Hvis ikke vi udbygger lufthavne, har jeg meget svært ved at se, hvor Grønland ellers skal hente sine indtægter, skriver Palle Jerimiassen. Han mener, at en udvidelse af lufthavnene er afgørende for, at Grønlands turisme potentiale kan udvikles til gavn for landets økonomi.

LÆS OGSÅ Sermersooq skal bruge 103 millioner på ny lufthavnsvej

I Qeqqata Kommunia ser man med helt anderledes kritisk på lufthavnspakken, der kan få store konsekvenser for Kangerlussuaq lufthavn. Kommunen har i denne uge foreslået at overtage lufthavnen og anden infrastruktur fra Selvstyret i et selskab, som Qeqqata Kommunia skal eje og drive i fremtiden.

Og det er mandag den 28.maj, at Inatsisartut skal førstebehandle loven om lufthavnene. Forslaget skal første endeligt vedtages på efterårssamlingen.