Ilatsiaq Markussen bruger redningsvest og nødsender: Andre fiskere bør gøre det samme

Fiskeren fra Uummannaq går op i at redde liv. Han lavede et opslag på Facebook.
Ilatsiaq Markussen delte sit billede på Facebook, hvor han opfordrer andre fiskere til at have redningsveste på. Foto © : Ilatsiaq Markussen
Skrevet af Ulrikke Andersen
29. juli 2024 10:59

Ilatsiaq Markussen, der er fisker fra Uummannaq, tager sikkerhed til havs alvorligt. Han er for nylig begyndt at bruge redningsvest og har også installeret en EPIRB, som er en nødsender, i sin båd.

For ham er øget sikkerhed i fiskerierhvervet afgørende.

- Når vi sejler, sejler vi hurtigt. Der er hvaler, små isflager og sorte isskosser, som er svære at se. Hvis vi skulle ramme noget og falder i vandet, er det vigtigt at have redningsveste på, som aktiveres med det samme, vi kommer i vandet, siger Ilatsiaq Markussen.

Ifølge loven skal der være redningsveste til alle ombord på en båd. Det er fartøjets fører, der har ansvaret for det - men det er ikke lovpligtigt rent faktisk at have vesten på, når man sejler. 

Serie: Sikker sommer

Sommeren er højsæson for at komme ud i naturen.

Men uanset om du har planer om at snøre vandreskoene eller starte båden, er det vigtigt at have sikkerheden i orden først.

I denne serie guider KNR dig til en mere sikker sommer til lands og til vands.

Alligevel er det vigtigt for Ilatsiaq Markussen at have vesten på. Og han mener også at have bemærket, at tendensen spreder sig. 

- Der er heldigvis flere og flere, der bruger redningsveste, siger han.

Da han købte sin POCA 770 båd, kunne han ikke sige nej til tilbuddet om en EPIRB-nødsender. Det er en enhed, der er designet til at signalere bådens position i tilfælde af en nødsituation. På den måde kan hjælpen hurtigt nå frem. 

- Jeg vil gerne anbefale, at alle til søs bruger redningsveste, og dem, der har mulighed for det, anskaffer sig en EPIRB-nødsender, siger han.

Siumut vil have nødsendere i både

På Inatsisartuts forårssamling i år foreslog Doris Jensen fra Siumut, at det skal lovpligtigt at have en nødsender i sin båd. Et flertal i Inatsisartut er enige - og derfor skal naalakkersuisut nu kontakte myndighederne i Danmark. Sikkerhed til søs er nemlig ikke et hjemtaget område. 

På efterårssamlingen skal politikerne så diskutere forslaget igen - de skal også diskutere om, der skal være en tilskudsordning til bådejere, der gerne vil anskaffe sig en nødsender.

 

Ilatsiaq Markussen har sat en EPIRB på sin jolle, hvis der skulle ske en ulykke, sender den et signal om hans position. Foto © : Ilatsiaq Markussen

Ilatsiaq Markussen støtter, at der kommer regler på mere søsikkerhed:

- Det vil være godt og vil hjælpe. En EPIRB-nødsender er nem at bruge, fylder ikke meget og kan aktiveres nemt. Jeg tester den jævnligt for at sikre, at den virker, siger han.

Forskellige former for nødsendere

EPIRB står for Emergency Position Indicating Radio Beacon:

Kan manuelt eller automatisk aktiveres, dog aktiveres den altid når de nedsænkes i vand og sender mindst 48 timer om lokation.

AIS står for Automatic Identification System:

Nød-lokaliseringssignalet bliver vist på enten AIS-enheden (eksempelvis i dit display på VHF-radioen) eller som symbol på ECDIS (elektronisk søkort til store skibe), kortplottere, radar eller andre enheder.

Spot:

I nødstilfælde kan du sende din GPS-position til alarmcentralen med et tryk på en knap.

En EPIRB-nødsender koster knap 7.000 kroner.