Billeder: Mange kunne have overlevet med en redningsvest

Man kan lige så godt lade være med at have sikkerhedsudstyr med til søs her i Grønland. For falder man i det kolde vand, er man alligevel fortabt. Men den historie holder ikke. Det var det budskab, Imarsiornermik Ilinniarfik ville ud med, da de tirsdag eftermiddag afholdt søsikkerhedskursus for Elevhjemmet i Nuuk.
Skrevet af Mette Wallach
02. november 2018 14:48

Omkring 20 elever var samlet på Arktisk Kommandos skib, Vædderen, der for første gang assisterede Imarsiornermik Ilinniarfik i søsikkerhedskurset. Elevhjemmet har selv en båd, som de ofte sejler med, fortæller leder af elevhjemmet, Karl Ole Petrussen:

- Derfor syntes vi, at det har været vigtigt for os at komme på søsikkerhedskursus, siger han.

LÆS OGSÅ To personer reddet af Arktisk Kommando

Efter en grundig briefing om søsikkerhed i skibets hangar, fik alle elever overlevelsesdragter på og blev hejst ned i Vædderens gummibåd. Herfra skulle de hoppe i vandet og simulere mand-over-bord, kravle op i en redningsflåde og svømme hen til gummibåden igen. Det lærte Maratsi Arqe på 15 år meget af:

- Det var spændende og lærerigt. Og så lærte jeg noget om redning, om at hjælpe og om at samarbejde, siger han.

Redningsudstyr gør en forskel

Med en overlevelsesdragt kan man holde sig varm i op til 24 timer i vandet, og med en simpel redningsvest kan man faktisk overleve i en time. Men det er der ikke mange, der ved, fortæller kursusleder fra Imarsiornermik Ilinniarfik,Thomas de Neergaard. 

- Fra Imarsiornermik Ilinniarfiks side vurderer vi, at mange af de dødsfald, der fandt sted sidste år, kunne have været undgået, hvis bare man havde en redningsvest på. Så vores budskab er, at sejler man i en åben, hurtigtgående båd, skal man altid være forberedt på at kunne falde i vandet, siger han.

LÆS OGSÅ Mand reddet ud af isen ved Narsarsuaq

Alle elever har nu fået en fornemmelse af havets kulde, af overlevelsesdragtens effekt og af vigtigheden i at have redningsudstyr med, når man skal ud at sejle. Så kursusintruktør Peter Petersen er tilfreds:

- De klarede sig fint - meget fint endda, siger han. Og så er det tid til varm kakao og boller.