Afgifter på usunde varer skræmmer ikke forbrugerne

Forbrugerne har ikke købt mindre alkohol, slik og sukker, siden afgifterne blev sat op for et år siden.
- Vi sælger ikke færre Haribo slikposer nu, end vi gjorden inden november sidste år, siger salgschef i Brugseni, Jes Nyborg. Foto © : Brugseni
Skrevet af Anders Dall
17. september 2020 13:27

Den skulle tilskynde til en sundere livsstil og styrke landskassen, men blev mødt med gentagne demonstrationer i Nuuk. 

Det vakte i den grad opsigt, da Inatsisartut sidste år vedtog Naalakkersuisuts forslag om at hæve afgifter på usunde varer. 

Pakken af afgifter betød blandt andet, at forbrugerne skulle vænne sig til at hoste op med flere penge for cigaretter, alkohol, slik og sukker. 

Men den politiske hensigt om at forbedre befolkningens sundhed med de højere afgifter, har ikke fået forbrugerne til at købe færre cigaretter, alkohol, slik og sukker.  

LÆS OGSÅ Finanslov: Cigaretter, alkohol, sukker, chokolade og slik er blevet dyrere

Her snart et år efter ser det nemlig ikke ud til, at dyrere priser på de usunde varer har ændret på folks forbrugsvaner.

  • De nye afgifter betød, at en pakke cigaretter steg fra 82 kroner til 86,50 kroner. 
  • En pose sukker fik næsten samme prisstigning: Fra 21,95 til 26,50 kroner.
  • En Carlsberg flaskeøl steg fra 18,50 kroner til 19,25.
  • Også slik blev dyrere: 
  • En pose Haribo, der vejer 375 gram, kostede 65 kroner for et år siden. Den steg til 67 kroner.
  • Små chokoladebarer blev cirka 50 øre dyrere.

    Kilde: Brugseni

- Hvis hensigten med afgifterne var at regulere en adfærd hos forbrugerne, ser det ikke ud til, at den har virket efter hensigten. Vi har solgt stort set det samme antal varer, som vi plejer, siger Pilersuisoqs kædedirektør Brian Chemnitz.

Heller ikke hos Brugseni ser det ud til, at hævede afgifter og dyrere priser på de usunde varer har ændret på kundernes vaner.

Vi bliver nødt til at forbedre vores livsstil, ellers vil vi få flere udgifter til sundhedsvæsenet.

Kim Kielsen om nye afgifter, 18. november 2019.

- Vi fulgte faktisk mange af de her varegrupper tæt i ugerne efter afgiftsstigningen i forbindelse med finansloven i 2019. Vi kunne allerede se der, at der ikke var ret stor ændring i vores styksalg, siger salgschef Jes Nyborg.

Afgifter skulle fremme sundheden

Det var med overskriften ”Sundhedsfremmende afgiftspakke,” at Naalakkersuisut lancerede sit lovforslag med højere afgifter på usunde varer. Det skete i forbindelse med forhandlingerne til finansloven for 2020.

Her udtalte formand for Naalakkersuisut Kim Kielsen (S) blandt andet, at: ”Vi bliver nødt til at forbedre vores livsstil, ellers vil vi få flere udgifter til sundhedsvæsenet.” 

LÆS OGSÅ Ekspert om demonstrationer: Kim Kielsen behøver ikke at være bange

Men den sundhedsfremmende afgiftspakke har ifølge Brian Chemnitz ikke smittet af på salget i Pilersuisoqs-butikker:

- Havde det haft en betydning, at vi skulle miste noget omsætning på de her varer, så var mit håb jo, at den omsætning var blevet flyttet over på nogle sundere ting, siger Brian Chemnitz. 

Og overordnet set har Pilersuisoq beholdt sin omsætning på de usunde varer.

- Det vil sige, at vi har solgt lige så meget sukker, vi har solgt lige så mange cigaretter, vi har solgt lige så mange øl, vi har solgt lige så mange sodavand, som vi gjorde i den samme periode året før. I store træk er antal solgte enheder det samme, siger kædedirektøren.

I Brugseni ligger salget af cigaretter og tobak stort set uændret, mens kæden har oplevet en lille vækst i styksalget på de andre varer, der blev påvirket af afgifterne. Det forklarer Jes Nyborg.

- Når vi kigger på alkoholsalg af øl, vin og spiritus, men også salg af chokolade og konfekture generelt, har vi haft en vækst på 3-5 procent i forhold til styksalget, siger han.

Vi har solgt lige så meget sukker, vi har solgt lige så mange cigaretter, vi har solgt lige så mange øl.

Kædedirektør i Pilersuisoq, 17. september 2020.

Han fortæller, at det i dag koster 63 kroner i afgift på chokolade og konfekture per kilo. Det vil sige, at en Haribo Matordor Mix på godt 100 gram koster 7 kroner i afgift.

- Men vi sælger ikke færre Haribo slikposer nu, end vi gjorden inden november sidste år, siger Jes Nyborg.

Staycation holdt gang i salget 

Hos Pisiffik forklarer administrerende direktør Per Steen Larsen, at konsekvensen ved at indføre afgifter betyder dyrere varer, og det vil normalt påvirke salget negativt. Men det har generelt ikke været tilfældet for salget af alkohol, chokolade, slik og sukker. 

Han mener, det skyldes, at folk er blevet her i landet og holdt staycation hen over sommeren i stedet for at rejse til udlandet. Ifølge Per Steen Larsen er det kun cigaretter, hvor salget år for år falder. Og det fald kan ifølge direktøren også skyldes kampagner mod rygning.

- Men de andre varegrupper er ikke påvirket negativt, siger han.

Også hos Brugseni kan der ligge en forklaring i, at coronakrisen siden marts har holdt flere borgere fra at rejse til udlandet.

- Vi kan ikke sige os helt fri for, at coronaeffekten har noget med det her at gøre, siger Jes Nyborg.