Højere afgifter lukker hul i finansloven

Koalitionen vil hæve afgifterne på blandt andet cigaretter, alkohol og chokolade. Det skal gøre os sundere og give penge i landskassen.
Det offentlige tjener lige nu omkring 150 millioner kroner om året på afgifter til cigaretter og andre tobaksvarer. Foto © : Ane-Marie Petersen / KNR
18. november 2019 13:10

Vi skal til at betale mere for de lækre sager, som smager godt, men som er med til at ødelægge vores helbred.

Det mener koalitionen, der vil hæve afgifterne betydeligt på blandt andet cigaretter, alkohol og chokolade.

Det viser et lovforslag, der er fremlagt mandag formiddag under overskriften - 'Sundhedsfremmende afgiftspakke'.

Nye afgifter
- Afgifterne på sukker, chokolade og slikvarer bliver 5 kroner højere per kilo.

- Afgifterne på tobaksvarer og alkohol stiger med 10 procent

- En ny afgift bliver indført på plastikposer, 2 kroner per pose under 5 liter og 3 kroner for større poser.

- En ny afgift bliver indført på de papirreklamer, der lander i vores postkasser, 5 kroner per kilo reklamer, der bliver indført i landet.

- Afgiften på snescootere og ATV’ere bliver ophævet 1. januar 2021.

Afgifter skal hjælpe finansloven

Afgifterne skal sammenlagt bidrage med 45,5 millioner kroner til landskassen hvert år de næste fire år, står der i forslaget.

LÆS OGSÅ Finanslovsaftale er på plads med lille overskud

Og stigningerne af afgifterne er med til at lukke et gabende hul i finansloven, der blev fremlagt kort efter finansloven blev underskrevet af koalitionen og støttepartiet Demokraterne mandag.

Finansloven indeholder nemlig blandt andet store udgifter i form af en sænkelse af selskabskatten og indførelse af et beskæftigelsesfradrag fra 2020.

Kielsen: Livsstilen skal forbedres

Men samtidig med at forslaget skal give et tiltrængt tilskud til finansloven, så handler det også om at forbedre befolkningens sundhed.

Parterne bag aftalen skriver, at det handler om at tilskynde til en sundere livsstil.

LÆS OGSÅ Dyrere tobaksvarer kan lette presset på sundhedssystemet

Afgifterne bliver forhøjet på de usunde varer, som slik, sukker, alkohol og cigaretter. Men også nye afgifter på plastikposer og reklamer, der skal forbedre miljøet, er med i forslaget

I forbindelse med fremlæggelsen af finansloven udtalte formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, at sundheden i befolkningen er vigtig i forhold til fremtidens økonomi.

- Vi bliver nødt til at forbedre vores livsstil, ellers vil vi få flere udgifter til sundhedsvæsenet, siger Kim Kielsen.

Økonomisk råd: Dyrere cigaretter kan aflaste sundhedsvæsenet

Som baggrund for forslaget om de nye afgifter nævner Naalakkersuisut Økonomisk Råds årlige rapport om økonomien i Grønland.

I september skrev Økonomisk Råd blandt andet, at sundhedsvæsnet er presset af mangel på personale, flere ældre og dyrere behandlingsformer.

Et af forslagene fra Økonomisk Råd er at gøre rygning dyrere.

- Hvis man kan gøre noget ved rygning og få færre til at ryge, så vil det påvirke nogle livsstilsbetingede sygdomme, og på den måde være med til både at forbedre helbredssituationen for den enkelte, men også at aflaste sundhedsvæsenet, siger Torben M. Andersen, der er formand for Økonomisk Råd.

Det offentlige tjener lige nu omkring 150 millioner kroner om året på afgifter til cigaretter og andre tobaksvarer.