Vittus Qujaukitsoq præsenterede mandag finansloven for 2020 flankeret af Kim Kielsen og Nivi Olsen.Foto: KNR/Ivik Kristiansen

Finanslovsaftale er på plads med lille overskud

Koalitionen og dens støtteparti er blevet enige om finansloven for 2020. Det fortalte naalakkersuisoq for finanser på et pressemøde mandag formiddag.

Opdateret: Mandag 18-11-2019, 09:55

Koalitionspartierne Siumut og Nunatta Qitornai og støttepartiet Demokraterne er blevet enige om finanserne for næste år.

Mandag formiddag har naalakkersuisoq for finanser, Vittus Qujaukitsoq, fremlagt aftalen for den nye finanslov for 2020, som de tre partier er blevet enige om.

Finansloven for næste år budgetterer med et lille overskud på 1,7 millioner kroner over de næste fire år.

Underskud vendt til overskud

- Fokus har været på at tage hensyn til forskellige politiske ønsker og få en finanslov, der hænger sammen økonomisk, siger Vittus Qujaukitsoq.

LÆS OGSÅ Der er fortsat uenighed om finanslov

Nogle af de ting, der er afsat penge til på den nye finanslov, er blandt andet:

  • 162 millioner kroner til at sænke selsskabsskatten
  • 6 millioner kroner til en sundhedskommission, der skal se på, hvordan man får mest sundhed for pengene.
  • 5 millioner kroner i tilskud til projektering af vejen mellem Sisimiut og Kangerlussuaq.
  • 50 millioner til at indføre beskæftigelsesfradraget fra 2020.
  • 15 millioner til renovering i mindre byer og bygder. 

Formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, er glad for aftalen, selvom den har været vanskelig at få i hus:

- Den nye finanslov har været meget spændende at få på plads, da vi manglede mange penge, da vi startede. Men vi har alligevel fundet midler til forskellige tiltag, og vi har styr på økonomien, siger han.

De mange penge, der manglede i finansloven henviser til, at forslaget op til andenbehandlingen opererede med et underskud på 70,6 millioner kroner. Det underskud er nu vendt til et lille overskud.

Kielsen: Sundheden kan give flere udgifter

Kim Kielsen peger blandt andet på sundhedsområdet, som et af de området, der skal fokus på i forhold til økonomien i fremtiden.

- Vi bliver nødt til at forbedre vores livsstil, ellers vil vi få flere udgifter til sundhedsvæsenet, siger Kim Kielsen.

Fungerende formand for Demokraterne, Nivi Olsen, er også glad for forhandlingerne, selvom det har været en udfordring. Hun hæfter sig især ved de 162 millioner kroner til at sænke selskabsskatten.

- De store selskaber, der er i Grønland, skal have bedre vilkår, for det er dem, der skaber jobs, og derfor tager vi dette skridt, siger hun.

Formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, naalakkersuisoq for finanser, Vittus Qujaukitsoq, og fungerende for støttepartiet Demokraterne underskriver finanslovsaftalen for 2020.Foto: Ivik Kristiansen.

 

Fredag gik det ellers den forkerte vej i forhold til at blive enige om en finanslov, da samtlige oppositionspartier forlod finanslovsforhandlingerne.

LÆS OGSÅ Oppositionen nægter at stemme for finansloven

Dermed har Vittus Qujaukitsoq ikke fået indfriet sin forventning om en bred opbakning til finansloven. Men med Demokraternes mandater har koalitionen flertal for budgettet for næste år.

Da oppositionen fredag forlod forhandlingerne lød kritikken blandt andet fra Partii Naleraq og Samarbejdspartiet, at oppositionens ønsker ikke blev hørt i finanslovsforhandlingerne.

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt