Der er fortsat uenighed om finanslov

Hvis alle ændringsforslagene til 2. behandlingen af finanslovsforslaget bliver vedtaget, så kommer der til mangle 70,6 millioner kroner. Penge, der skal findes til 3. behandlingen 14. november.
Foto © : KNR
05. november 2019 18:26

Der er blot ni dage til, at Naalakkersuisut vil forsøge at få stemt finansloven for 2020 igennem.

Men de største partier er ikke enige i, hvor der skal spares.

Til de indledende forhandlinger fremlagde Siumut krav på hele 36 områder. Men selv om det flere uger siden, og 14. november nærmer sig, er der stadig knaster mellem parterne.

- Det, vi nu forhandler om nu, handler om erhvervsfremmende initiativer og levevilkår for ældre og andre, der måske kan kaldes svagere og mindre bemidlede, og så forhandler vi også om mere byggeri på kysten, siger Siumuts Hermann Berthelsen, der er formand for finans- og skatteudvalget.

Nivi Olsen er fungerende formand for Demokraterne, der er Siumuts største støtteparti. Hun vil bemærkelsesvist ikke gå i dybden med uenigheden i forhandlingerne.

- Jeg vil ikke gå i dybden nu, men det, vi synes er vigtigt, er, at vi skal kunne leve et trygt liv herhjemme, og at børn skal have en tryg opvækst. Vi arbejder med det som udgangspunkt. Men hvis vi skal udvikle dem, så skal vi have stærke virksomheder, og det kæmper vi også for, siger Nivi Olsen.

På det punkt har Demokraterne tidligere i forhandlingerne foreslået en lavere selskabsskat.

I det største oppositionsparti, IA, vil man rulle mange besparelser tilbage. Og selv om de er skarpe på, hvor der skal bruges penge, står det knap så skarpt, hvor der skal spares for at få råd til alle løfterne.

- Som det første vi vil formindske forringelserne for befolkningen ved at give det, man vil spare væk i bloktilskuddet til kommunerne, tilbage. Og så vil vi have, at de penge, der er skåret ned på i forhold til børn og unge med særlige behov, bliver ført tilbage. Vi forkaster, at man vil sparer på sundhed, uddannelse og den sociale sektor. Samlet set synes vi, at der skal være flere penge til mennesker, også når det gælde pensioner, siger Aqqaluaq B. Egede, der er formand for IA.