Oppositionen nægter at stemme for finansloven

Der bliver ikke bred opbakning til næste års finanslov. De fire oppositionspartier vil stemme imod loven.
Partierne Inuit Ataqatigiit, Partii Naleraq, Atassut og Samarbejdspartiet har holdt et fælles pressemøde fredag formiddag. Foto © : Malik Brøns
15. november 2019 11:05

Naalakkersuisoq for finanser, Vittus Qujaukitsoq (NQ), får ikke indfriet sine forventninger om en bred opbakning til næste års finanslov.

Det står klart, efter at partierne Inuit Ataqatigiit, Partii Naleraq, Atassut og Samarbejdspartiet har holdt et fælles pressemøde fredag formiddag.

Partierne er så utilfredse med finanslovsforhandlingerne, at de nu melder sig helt ud af dem.

Ifølge Partii Naleraqs formand, Hans Enoksen, bliver oppositionens ønsker til finansloven ikke hørt:

- Til forhandlingerne har det været udelukket fra Naalakkersuisuts side, at oppositionspartierne kunne komme deres ønsker, siger Hans Enoksen på et pressemøde fredag formiddag.

LÆS OGSÅ For sjette år i træk: Finansloven bliver sandsynligvis ikke vedtaget til tiden

Samme toner lyder fra Samarbejdspartiet:

- Vi kan ikke acceptere den måde, som forhandlingerne kører på. Vi kan ikke acceptere, at for eksempel unge og kollegier til unge ikke får den behandling og prioritering, som de emner fortjener. Særligt i opgangstider, siger partiets eneste medlem af Inatsisartut Tillie Martinussen.

- Vi har forsøgt at have et konstruktivt samarbejde med koalitionen siden valget. Det er ok, at nogle blev udelukket lige efter valget sidste år, men så burde tingene også falde til ro efterfølgende, og man burde respektere mindretallet, fortsætter hun.

Inuit Ataqatigiits formand Muté Bourup Egede henviser til Naalakkersuisuts vedtagelse af en ny afgiftsmodel for brugen af landets lufthavne, som en stor sten i skoen for partiet ved dette års forhandlinger. Den nye afgiftsmodel gør det dyrere at flyve indenrigs i Grønland, og det er Inuit Ataqatigiit imod.

LÆS OGSÅ Borgmestre kalder finansloven uansvarlig

Men selv om oppositionen nægter at stemme for finansloven, vil den med stor sandsynlighed blive vedtaget. 

De fire oppositionspartier kan tilsammen tælle til 14 mandater. Koalitionen består af Siumut og Nunatta Qitornai og støttepartiet Demokraterne. De har 17 mandater, og dermed kan de tre partier altså stemme finansloven igennem på egen hånd.

De fire oppositionspartier har desuden indgået en teknisk samarbejdsaftale. Aftalen går ud på, at de fire partier vil dele pladserne i Inatsisartuts udvalg mellem sig. Fordelingnen skal ske i forhold til, hvor mange mandater partierne hver især har. IA har flest mandater i Inatsiartut, og derfor vil partiet også komme til at sidde på flest pladser i udvalgene. 

- Partierne har dog stadig deres partifrihed til at føre deres politik, siger Aqqalu Jerimiassen ved fredagens pressemøde.

Sidste år stod kun Samarbejdspartiet og Partii Naleraq udenfor aftalen om finansloven - alle andre partier stemte for.