Finanslov: Cigaretter, alkohol, sukker, chokolade og slik er blevet dyrere

Få timer efter at finansloven blev præsenteret mandag, vedtog Inatsisartut nye afgifter ved en hastebehandling. Afgifterne skal nemlig lukke hul i finansloven.
Koalitionen vil hæve afgifterne på blandt andet cigaretter, alkohol og chokolade. Det skal være med til at lukke et gabende hul i finansloven. Arkivfoto
19. november 2019 05:55

Fra midnat blev prisen på en pakke med 20 cigaretter fire kroner og 40 øre dyrere.

En pose sukker på et kilo bliver fire kroner og 31 øre dyrere, og afgiften på chokolade og slik stiger med fem kroner per kilo.

Alkohol bliver også dyrere. Hvor meget afhænger dog af hvor meget alkohol, der er per liter i den flaske, man køber. En håndbajer på 33 centiliter vil blive cirka 66 øre dyrere.

LÆS OGSÅ Højere afgifter lukker hul i finansloven

Der indføres også en ny afgift på plastikposer, hvor en bærepose på under fem liter får en afgift på to kroner, mens større plastikposer får en afgift på tre kroner.

Det sker, fordi koalitionen vil hæve afgifterne på blandt andet cigaretter, alkohol og chokolade. Det skal gøre os sundere og være med til at lukke et gabende hul i finansloven, der blev fremlagt kort efter, at den blev underskrevet af koalitionen og støttepartiet Demokraterne mandag.

De nye afgifter vil især over de fattigste her i landet, mener Inuit Ataqatigiits og Partii Naleraqs medlemmer af Finans- og Skatteudvalget. 

Opposition: Forslaget vil rammer socialt skævt

I alt skal afgiftspakken hente omkring 182 millioner kroner i de næste fire år, og de to partier peger på, at de penge hovedsageligt vil blive hentet fra almindelige borgere.

- De fremsatte forslag vil ramme socialt skævt, skriver Partii Naleraq og Inuit Ataqatigiit i en mindretalsudtalelse fra Finans- og Skatteudvalget.

Partierne undrer sig også over, at Naalakkersuisut vil hæve afgifter på de varer samtidig med, at selskabsskatten sænkes.

- Vi vil ikke hente flere penge fra borgerne lommer. Priserne er høje nok i forvejen, lød det blandt andet fra Parti Naleraqs Jens Napaattooq under behandlingen af forslaget.

Martinussen: Det hænger ikke sammen

Også Atassut og Samarbejdspartiet er utilfredse med afgifterne.

- Man ønsker at indføre et beskæftigelsesfradrag, hvor man så tager pengene igen ved at hæve de her afgifter. Det hænger jo ikke rigtigt sammen, sagde Tillie Martinussen fra Samarbejdsdpartiet.

LÆS OGSÅ Finanslovsaftale er på plads med lille overskud

Hun henviser til, at beskæftigelsesfradraget koster cirka 50 millioner kroner om året at indføre. Og afgiftspakken vil tilsvarende indbringe cirka 45 millioner kroner om året.

Naalakkersuisut skriver, at afgifterne skal medvirke til at forbedre sundheden i Grønland, men erkender også, at afgifterne bidrager til, at finansloven hænger sammen.