Ikke flere jollelicenser til hellefisk i Nordgrønland

Naalakkersuisut stopper udstedelsen af nye licenser til kystnært jollefiskeri efter hellefisk i Nordgrønland indtil mængden af fisk passer bedre med antallet af fiskere.
Stop for udstedelse af jollelicenser for nye fiskere vil gælde indtil april 2022, hvor kapaciteten vil blive vurderet på ny, lyder det. Foto © : KNR/Anton Gundersen Lihn
18. november 2019 08:42

Det er slut med udstedelse af nye jollelicenser til kystnært fiskeri efter hellefisk i forvaltningsområde 47, der dækker Upernavik, Uummannaq og Diskobugten.

Det har Naalakkersuisut besluttet fredag.

LÆS OGSÅ Der er flere forvaltningsområder på vej

Der er dog en undtagelse for ansøgere med fast bopæl i Upernavik.

Stop for udstedelse af jollelicenser for nye fiskere vil gælde indtil april 2022, hvor kapaciteten vil blive vurderet på ny, lyder det.

Grønlandsbanken sagde stop

Debatten om, at der kommer for mange nye fiskere i hellefiskefiskeriet blussede op, da Grønlandsbanken den 21. oktober meldte ud, at de ikke vil finansiere nye jollefiskere, fordi de anser forvaltningen af det kystnære fiskeri for uholdbar og ikke bæredygtigt.

- Der er de senere år kommet for mange nye fiskere ind i jollefiskeriet samtidig med, at kvoterne igen og igen overskrider de biologiske anbefalinger, lød det fra Grønlandsbanken.

LÆS OGSÅ Grønlandsbanken stopper finansiering af jollefiskeriet

Naalakkersuisuts beslutning om stop for nye jollelicenser i forvaltningsområde 47 kan ses som en reaktion på den debat, der opstod i kølvandet på bankens beslutning.

Naalakkersuisut understreger, at hvis der inden for de kommende år kommer overensstemmelse mellem mængden af fisk og antallet af fiskere, vil beslutningen blive taget op til revurdering.

Indtil da er der altså lukket for licenser til nye fiskere frem til 2022.