Igen, igen: DF vil sende flygtninge til Grønland

Som en midlertidig løsning vil Dansk Folkeparti placere et asylcenter i Grønland. De har før luftet lignende ideer.
- På kort bane kan vi se hen imod Grønland. Det vigtige er at få det flyttet ud af Danmark, siger Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt. Foto © : Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Skrevet af Teitur Larsen
30. august 2023 12:23

Opdateret med citat fra Aaja Chemnitz. 

Dansk Folkeparti vil åbne for muligheden for at oprette et asylcenter i Sydgrønland.

Det skriver TV2.

Forslaget blev præsenteret under partiets sommergruppemøde, hvor partiet som en del af deres migrationsudspil vil placere en midlertidig asyllejr i Grønland.

Der skal på længere sigt laves en aftale med et tredjeland.

- På kort bane kan vi se hen imod Grønland. Det vigtige er at få det flyttet ud af Danmark, siger Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt.

Partiet har tidligere fremlagt lignende forslag.

DF nævnte ideen om at sende asylansøgere til Grønland første gang i 2015. Igen i 2020 foreslog partiet at sende afviste og kriminelle asylansøgere til Kangilinnguit.

Dengang sagde udlændingeordfører Pia Kjærsgaard til BT:

- Der er de store vidder på Grønland, så det vil være umuligt for dem at drive rundt og lave ballade og give utryghed. Det kunne jo være, at det kunne motivere nogle flere til at rejse hjem.

Udover det aktuelle ønske om en asyllejr ønsker partiet også et total stop for asyl og øget grænsekontrol til Danmark.

Nej tak

Men Grønland er ikke interesseret i at modtage afviste asylansøgere. Det siger folketingsmedlem for Inuit Ataqatigiit Aaja Chemnizt i en pressemeddelelse. 

- Ingen beslutninger om Grønland skal foretages uden Grønland. Det er heldigvis også min opfattelse, at der er en generel forståelse for dette i størstedelen af Folketinget. Jeg finder derfor udspillet fra Dansk Folkeparti respektløst og uden situationsfornemmelse. 

- Derudover tror jeg roligt jeg kan sige, at det bliver et nej fra Grønlands side, siger hun. 

Det er ikke første gang at IA afviser denne ide. Ifølge partiet er det et dansk anliggende, som ikke kan smøres af på Grønland.