FORSLAG ID-kort skal sikre vores rettigheder

Et nyt nationalt ID-kort skal sikre at de borgere, der har boet udenfor Grønland, har overblik over de rettigheder, som de har ved deres hjemkost. Det foreslår Michael Rosing fra Demokraterne.
Foto © : Helle Nørrelund Sørensen
Skrevet af Sara K. Jakobsen
10. maj 2016 16:34

Efter længere tids udlandsophold, mister borgerne deres rettigheder i samfundet. Det gælder blandt andet for de grønlandske studerende i udlandet, langtidssyge der er i behandling i Danmark og handicappede som har været bosat i Danmark.

Årsagen er at flere end 50 love og regler er underlagt en tilknytningsregel, således at man skal have boet her i landet en periode, før man opnår en række privilegier og rettigheder.

Et ID-kort vil gøre det mere enkelt for såvel borgere som administration at vurdere, hvem der er stemmeberettiget, hvem der kan skrive sit barn op til en institutionsplads, hvem der har ret til et fangtbevis, skriver Michael Rosing.

Naalakkersuisut påpegede i 2004, at prisen for at trykke ID-kort til cirka 55.000 borgere vil ligge mellem 364.000 til 2,7 millioner kroner. Her stopper udgifterne dog ikke, da Naalaakkersuisut anslår, at det vil koste samfundet et ikke ukendt millionbeløb at administrere kortet.

- Der er løbende omkostninger ved at indføre et identitetskort. Dertil kommer, at en stor del af den grønlandske befolkning stadig vil have behov for et pas, og at identitetskortet skal fornys jævnligt, skriver Naalakkersuisut.

Inatsisartut har erklæret sig positive overfor forslaget og sendt det videre til 2. behandling.