ICC: Arktis er ikke et mineselskab

ICC-præsident Aqqaluk Lynge var igår hovedtaler ved den store internationale Polarårs-konference I Monteral.
Skrevet af Karsten Sommer
25. april 2012 09:27

Foran over 3.000 tilhørere talte Aqqaluk Lynge om Inuits deltagelse i arktisk forskning. Han pointerede at det var meget vigtigt for de mange forskere at forstå, at de arktiske egne ikke er et mineselskab, ikke et videnskabeligt laboratorium, ikke en resource industri, men at Arktis er Inuits HJEM. At de bor og lever dér og at de har tænkt sig at blive ved med at leve dér!

Aqqaluk Lynge understregede yderligere at forskning udført i Polaråret allerede viser sig at være vigtig for Inuit, og at ICC har samarbejdet med flere internationale forskerhold. Det var første gang Inuit således helt direkte har kunnet bidrage til så store forskningsprojekter, sagde Aqqaluk Lynge.

Han understregede videre at Inuit ser frem til at blive ved at medvirke i forskning projekter på lige fod med vestlige videnskabs folk. Inuit, sagde Aqqaluk Lynge, er ikke imod udvikling i de arktiske egne, men de vil insisterer på at være med i hele udviklingen.

I sin tale understregede han at det er meget vigtigt med forskning, der satser på at finde nye løsninger .. indenfor både fysisk og mental sundhed og også omkring fødevaresikkerhed..

En stor del af hans tale drejede sig om vigtigheden af traditional viden  som han kaldte for den arktiske rigdom, en rigdom alle Inuit har del i. Denne viden må nu bruges til at gøre fremtiden bedre og mere sikker for alle Inuit, sluttede Aqqaluk Lynge, hvis tale blev godt modtaget af de over 3000 konferencedeltagere der lyttede med i Palais de Congrees-salen i Montreal.