IA'ere: Uhyrlig vildledning

En uhyrlig vildledning og total mangel på respekt for befolkningen. Sådan kras er kritikken fra tre af IA's toppolitikere, efter Siumuts forkastede forslag til finansloven om at hente store indtægter ved at indføre en 10 procents afgift på al råstofefterforskning
Skrevet af Jens Thorin
15. november 2011 08:17

Afgiften vil efter Siumuts opfattelse skaffe 336 millioner til landskassen til næste år, og yderligere 250 millioner kroner i hvert af de næstkommende overslagsår. Men netop det forslag har den forgangne uge fået afstanden mellem koalition og opposition til at vokse. Og finanspolitisk ordfører Juliane Henningsen, politisk næstformand Aqqaluaq B. Egede og gruppeformand Olga P. Berthelsen lægger ikke fingrene imellem i deres udtalelse:

- Forslaget kan i bedste fald kaldes for bevidst vildledning af befolkningen, hvis ikke oppositionen kan undskylde sig med en komplet uvidenhed om virkeligheden, skriver de tre IA'ere.

En advokatundersøgelse bestilt af Råstofdirektoratet skulle ifølge IA have konkluderet følgende:
- Hvis der lægges afgift på efterforskning, vil der være en væsentlig risiko for, at Selvstyret kan blive pålagt erstatningsansvar for licensrettighedshavernes tab som følge af gennemførelsen af lovbestemmelserne.

Og det er heller ikke alle indtægter, der ville ende i Landskassen, hvis en råstofefterforskningsafgift blev vedtaget. For i så fald ville fordelingsnøglen i henhold til Selvstyreloven træde i kraft. Det betyder, at Grønland i første omgang måtte nøjes med 75 millioner kroner. De resterende beløb skal fordeles mellem Staten og Selvstyret.

- Alene det fjerner alle muligheder for at kunne regne med ekstra 1,3 mia. kroner i finansloven, som påstået af oppositionen, skriver Juliane Henningsen, Aqqaluaq B. Egede og Olga P. Berthelsen.

Den endelig finanslov vedtages i dag på Inatsisartuts sidste mødedag under efterårssamlingen. Næste års Selvstyre-budget stemmes hjem med koalitionens snævre flertal, mens Siumut og Atassut stemmer imod.