Foto: Ft.dk

IA støtter lovpakke trods kritik

Der var ikke meget hjælp at hente, da IA i dag kritiserede en kommende lov om børnerådgivning i Folketinget. Socialministeren afviste kritik og bad i stedet om opbakning.

- Med dette forslag forventes det, at vi skal tage til takke med en ny lov i Grønland, som er ringere end den danske. Det er langt fra rimeligt.

Sådan sagde Aaja Chemnitz Larsen fra Inuit Ataqatigiit, da Folketinget i dag for anden gang behandlede en samlet lovpakke, som blandt andet vedrører forældreansvarsloven i Grønland.

Her betyder en ny regel, at børnefamilier kan - men ikke skal - tilbydes rådgivning i konflikter om forældremyndighed. Tilbuddet er ellers et lovpligtigt i Danmark og noget, som et flertal i Inatsisartut også ønsker bliver det i Grønland. 

Men virkeligheden forhindrer, at lovene i Danmark og Grønland bliver helt ens pga. manglen på socialrådgivere, svarede social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) fra talerstolen.

- Det er korrekt, at det er en forskel i forhold til, hvordan det er i Danmark. Men det er en forskel, der er nødvendig, fordi Grønland på nuværende tidspunkt ikke har de fornødne kompetencer til at gøre sådan et tilbud obligatorisk.

Læs også IA kritiserer ny forældre-lov

Minister efterlyste støtte

Ifølge IA kunne Danmark dog være med til at gøre tilbuddet om børnesagkyndig rådgivning obligatorisk ved selv at tilbyde det hos kredsretterne, som hører under dansk ansvar.

- Der var jo en mulighed for, at man kunne ansætte børnesagkyndig rådgivning i retterne for at være med til at sikre, at der sker en hurtig løsning på det her. I stedet for at man skal igennem en lang række konflikter, og at konflikterne vil eskalere. Det vil være til gavn for børnefamilierne.

Men ministeren forholdt sig ikke meget til opfordringen. I stedet kritiserede Ellemann, at IA for endnu ikke at afsløre, om partiet støtter den samlede lovpakke, der skal endelig vedtages i næste uge.

- Derfor er jeg stadig søgende på, hvorfor man ikke tilkendegiver ved en andenbehandling, om man har tænkt sig at støtte hele det her store lovkompleks, eller man ikke har tænkt sig at støtte det. 

Aaja Chemnitz-Larsen bekræfter dog over for KNR, at hun vil stemme for den samlede lovpakke under 3.behandlingen, men at hun fastholder sin kritik, som også omfatter en ændring af en lov om børnebortførelse.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt