Foto: Paalu Møller/KNR

IA kritiserer ny forældre-lov

Grønland får en light-udgave af den danske forældreansvarslov, hvis børne-rådgivning ikke bliver lovpligtig i forældrekonflikter, mener IA.

På torsdag andenbehandler Folketinget en større lovpakke for Grønland, der bl.a. omfatter en opdatering af forældreansvarsloven. 

Men ét ord i lovforslaget får kritik af folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen fra Inuit Ataqatigiit. Her står, at Rigsombudet og retterne i Grønland ‘kan’ - men ikke ‘skal’ - tilbyde børnesagkyndig rådgivning, når forældre strides om et barn. 

I Danmark skal Statsforvaltningen tilbyde børnesagkyndig rådgivning i samme lov.

- Jeg synes, det er problematisk, når man har en politisk målsætning (i Danmark, red.) om at forsøge at skabe de samme standarder i Grønland og Danmark, siger Aaja Chemnitz Larsen til KNR.

Tvist om ansvar

Sagen falder imellem to stole, fordi socialområdet er et grønlandsk, kommunalt ansvar, mens familieretsområdet er et ansvar for den danske stat.

På grund af manglen på børnesagkyndige rådgivere i Grønland, fx. socialrådgivere og psykologer, har Social- og Indenrigsministeriet i Danmark vurderet, at man ikke i praksis kan leve op til et krav om at tilbyde børnesagkyndig hjælp i Grønland. Det anses for et ‘særlige grønlandske forhold’, som man har måtte tage højde for.

Men det kunne løses, hvis landene i fællesskab så på sagen, mener Aaja Chemnitz Larsen.

- Der mener jeg, at man også fra Danmarks side bør gå ind og se på, hvordan man kan løfte det familieretslige område. Det kræver jo ressourcer, hvis det er nogle nye tiltag, man sætter i gang.​

Ingen udsigt til dansk indsats

Hos Social- og Indenrigsministeriet i Danmark erkender man, at sagen er kompliceret på grund af landenes forskellige ansvarsområder. 

Og at Danmark har en forpligtigelse, fx. når det gælder efteruddannelse af personalet i retterne i Grønland, som kunne fungere som børnesagkyndige rådgivere. Men der er ingen planer om efteruddannelse på dét område i øjeblikket, oplyser ministeriet til KNR.

Også Inatsisartut har opfordret til, at det i lovteksten bør stå, at børnesagkyndig rådgivning ‘så vidt muligt’ skal tilbydes. Men det er ikke muligt, mener ministeriet.

- Det gør jo, at Grønland får en forringet udgave af en dansk lovgivning, og det synes jeg principielt er forkert, siger Aaja Chemnitz Larsen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Venstre eller Siumut i Folketinget. Begge partier støtter dog lovforslaget ifølge høringen i Grønlandsudvalget.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt