IA står alene

IA står mutters alene i kampen for at få ændret Selvstyrelovens afsnit om bloktilskuddet.

- En aftale er en aftale. Og I har selv sagt ja til den. Sådan lød ordene igår fra Demokraternes Michael Rosing, og sådan lyder de også nu fra både Siumut og Atassut.

IA's folketingskandidaters udmelding om at Selvstyreloven bør revideres, således at det danske bloktilskud reguleres efter grønlandsk inflation og ikke dansk inflation, møder absolut ingen opbakning fra de andre partier.

Kandidat for Siumut, Akitsinnguaq Olsen, siger på partiets vegne:

- Vi fastholder, at det er en god aftale, og det med inflation har IA selv været med til at godkende i sin tid, siger Akitsinnguaq Olsen, der mener, at udmeldingen er udtryk for intern splid i IA-gruppen.

- Det må være en intern splid, når det nu kommer frem, at de vil revidere Selvstyreloven efter så kort tid.

Ifølge IA er bloktilskuddet de sidste to år blevet udhulet med over 100 millioner kroner, fordi den grønlandske inflation har været højere end den danske. Trods det får partiets udspil en endnu hårdere medfart fra Atassut. Folketingskandidat Steen Lynge kalder det 'skammeligt':

- Jeg synes, det er en uansvarlig udmelding, IA kommer med. Det er skammeligt, at Grønland hele tiden kommer til Danmark med hatten i hånden, selvom Grønland selv har været med til at træffe beslutningerne.

Men skal principper virkelig veje tungere end Grønlands økonomi? Og er det ikke meget fornuftigt, at bloktilskuddet følger den grønlandske pris- og lønudvikling i stedet for den danske?

- Jamen vi skal hele tiden gå tilbage til udgangspunktet, og det er, at IA selv var med til at indgå aftalen. Og de var ikke gode nok, kan man sige. De burde have været fremme i skoene dengang og have undersøgt tingene, før man lavede den endelige aftale, svarer Steen Lynge.

Han mener i øvrigt, at IA hellere skulle tage og løsne op for sin nultolerancepolitik på råstofområdet og få penge i kassen derigennem.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt