IA savner en reform baseret på social omsorg

De svageste i samfundet skal ikke betale for de besparelser, som Naalakkersuisut lægger op til i deres politisk-økonomiske beretning. Det mener IA, der peger på, at udvandringen blandt vores landsmænd til Danmark hænger tæt med den store sociale ulighed i vores samfund.
Foto © : Nils Baum, Bureau for Inatsisartut
Skrevet af Sara K. Jakobsen
02. juni 2016 18:00

- Kigger vi ud ad vinduet, kan vi jo se direkte, hvor stort et gab der er imellem fattige og rige siger formanden for Inuit Ataqatigiit Sara Olsvig.

Naalakkersuisoq for finanser Randi Vestergaard Evaldsen fremlagde i går sin politisk- økonomiske beretning, der har fokus på en holdbar økonomi og vækst, og herunder at øge antallet af uddannede.

Læs også Naalakkersuisut præsenterer plan for holdbar husholdning

Planen er, at 70 procent af de unge, som bliver færdig med folkeskolen i dag, har færdiggjort en erhvervskompetencegivende uddannelse i 2030. Og det skal være med ti at fremme vækst og gøre klar til, at landet kan tjene penge fra flere forskellige erhverv. 

En plan som IA er enig i, men de savner en reform, der også baseres på social omsorg.

Læs også Randi: Færre penge til velfærd

- I reformerne skal vi have fokus på hvordan, vi løfter dem, med de laveste lønninger, og hvordan vi løfter dem, som er udenfor arbejdsmarkedet, og som også lever meget hårdt liv rent økonomisk, siger formanden for Inuit Ataqatigiit, der mener at de ulige vilkår er en af årsagerne til at medborgere her i landet udvandrer primært til Danmark.

Læs også Ny inddrivelsesordning træder i kraft 1. januar 2018

Læs også Milliardregning venter de nyfødte

Vi kan aldrig stoppe folk fra at flytte frem og tilbage imellem landene. Men vi kan gøre meget for, at borgerne får en god grund til at blive herhjemme, mener hun.

- Øvelsen kommer til at gå ud på at sikre en øget lighed. For det er dét, der vil gøre vores samfund mere, for det første mere attraktivt at bo i for alle, for det andet gøre samfundet stærkere. Det er én af de ting som vi sætter i centrum, i forhold til det reformarbejde som vi alle sammen gerne vil have gennemført.