IA: Overdrag midlerne til kommunerne

De delegerede til Inuit Ataqatigiits landsmøde, drøftede i dag hovedbestyrelsens beretning fra i går. Her diskuterede de blandt andet, om ikke anlægsmidlerne bør overføres direkte til kommunerne fra finansloven.
27. januar 2013 10:20

Kommunalbestyrelsesmedlem i Qaasuitsup Kommunia, Bendt B. Kristiansen fra Inuit Ataqatigiit, mener at anlægsmidlerne bør overføres direkte til de steder, hvor der er boligmangel:

- Når vi ser behovet for at opføre boliger, der er det vigtigt at vi vægter behovene i kysten, og ikke kun i alene i Nuuk. Vi er nødt til at opveje alle bostederne noget mere ens, siger Bendt B. Kristiansen, og fortsætter:

-  Når vi ser hele landet i helhed, så ved vi, at der mange steder er boligsøgende. Derfor synes jeg, at det er på tide, at vi begynder at snakke om ansvarsområdet indenfor boligbyggeriet ikke bør overflyttes til KANUKAKO og kommunerne.

Borgmesteren i Kommuneqarfik Sermersooq, Asii Chemnitz Narup er også enig i ønsket om, at overdrage anlægsmidlerne direkte til kommunerne, men: 

- Jeg er principielt enig. Der er dog nogle ting som jeg synes vi skal have fuldstændig på det rene og afdække. Der er meget forskellige vilkår og priser på byggeri fra by til by. Så der er nogle markedsmekanisker som vi er nødt til at få helt styr på.

Formanden for IA Kuupik V. Kleist, er også åben for at midlerne til boligbyggeri i første omgang kan overdrages til kommunerne fra anlægsmidlerne:

- Og her kunne man tænke på, at det skulle være kommunerne selv, der indbyrdes forhandlede om hvordan det her midler bliver fordelt, når nu det er kommunerne der har en føling hvordan behovet er i kommunerne. Så det kommer landsmødet til at tage stilling til, siger Kuupik V. Kleist.

Inuit Ataqatigiit drøfter i grupper resten af dagen, hvilke politiske målsætninger partiet skal have. Grupperne fremlægger resultaterne af dette i morgen formiddag.