IA og Siumut tager Thule-svar til efterretning

De grønlandske medlemmer af Folketinget forholder sig afventende efter Thule-samråd.
Johan Lund Olsen foran Thule Air Base Foto © : Inuit Ataqatigiit
19. marts 2015 07:00

KØBENHAVN: Der var ikke de store armbevægelser, da dørene gik op efter samrådet om Thule-sagen i Folketingets Grønlandsudvalg onsdag formiddag dansk tid.

På samrådet orienterede udenrigsminister Martin Lidegaard om status i sagen. Det skete for lukkede døre, men ministeren oplyste efter samrådet til pressen, at Danmark og Grønland forhandler med USA om at forkorte den kommende servicekontrakt med Exelis Services A/S til minimum ét år fra oktober. 

Læs også Lidegaard satser på ultrakort Exelis-servicekontrakt

Herudover arbejder to udvalg nu på at formulere et nyt udbud og en økonomisk imødekommenhed over for Grønland. 

Hos Siumut forholder Doris Jakobsen sig afventende over for meldingen:

- Selvfølgelig kan jeg ikke sige, at jeg er tilfreds med det, men selvfølgelig håber jeg på - ligesom udenrigsminister Martin Lidegaard sagde - at vi kan reducere servicekontrakten (med Exelis Services A/S, red.).

 

Hos Inuit Ataqatigiit blev Lidegaards orientering modtaget med blandet fornøjelse:

Er du tilfreds med orienteringen fra udenrigsministeren?

- Tilfreds? Nah, jeg er sådan halvvejs tilfreds. Hvad angår det fremadrettet forløb, siger udenrigsministeren nu, at man stadig forhandler med amerikanerne. Og her er Grønland naturligvis med. Det bakker vi fuldstændig op om. Men hvordan forhandlingerne ender, er det ingen, der kan sige, siger han til KNR og fortsætter:

- Men i forhold til det bagudrettet, så er der nogle ting, som stadig skal afklares. Det er især omkring det selskabsretlige.

Læs også Kritik af Thule-møde uden Grønland

IA har derfor nu sendt en række spørgsmål til udenrigsministeren bl.a. om, hvornår et selskab kan blive kategoriseres som værende dansk. I januar vedtog et flertal i Folketinget, at den danske regering fortsat skal sikre, at det er dansk/grønlandske firmaer, der står for servicen på Thule-basen.

 

USA har en god sag

Dog tror Johan Lund Olsen, at det bliver svært at få forhandlet sig frem til en forkortelse af den nuværende kontrakt med Exelis Services A/S.

- Jeg tror, det bliver svært, fordi fejlen begik man jo allerede i 2013, da man afgav certificeringsretten til amerikanerne. Altså USA har en rigtig god sag.

- Men vi er jo nødt til at fastholde, at vi jo har nogle bilaterale aftaler med Danmark og Grønland på én side og USA på den anden, hvor der er tale om, at det skal være et dansk-grønlandsk firma, som skal stå for servicekontrakten, siger Johan Lund Olsen.