IA og Siumut i fælles front mod Atassut

IA og Siumut taler med to tunger. For hvordan kan partierne på en gang støtte et tættere bånd med Danmark - eksemplificeret med debatten om placering af Arktisk Kommando - og på samme tid ønske selvstændighed fra netop Danmark. Sådan lød det fra Steen Lynge i morgenens radioaviser, men det er noget sludder og vrøvl, lyder det fra landets to største partier.
Skrevet af Rune Langhoff
20. juni 2011 15:40

IA og Atassut siger:

- Bare fordi vi arbejder for selvstændighed, betyder det ikke, vi skal læne os tilbage og lade Danmark køre sit eget show. Vi skal sikre os Grønland største mulig indflydelse, indtil vi står i en anden situation, siger Siumuts leder Aleqa Hammond, der altså sagtens mener, at man kan arbejde for to forskellige dagsordener samtidigt.

Og en interesse for placeringen af Arktisk Kommando, har ikke noget at gøre med at man ikke ønsker selvstændighed, lyder det videre. For kommandoen bliver, selvstændighed eller ej.

Grønlandsk Kommando vil ligge i Grønland uanset hvad. Og derfor er det vigtigt, at Grønlands interesser beskyttes af størst mulig medindflydelse fra vores side, siger Aleqa Hammond, der blot mener, at Siumuts ageren er et udtryk for, at partiet er ansvarfuldt parti, der tager forpligtelserne i forbindelse med rigsfællesskabet alvorligt.

Steen Lynge fremhævede også, at IA og Siumut i 2008 meldte ud, at de grønlandske mandater i Folketinget godt kunne undværes. Det mener han også står i modsætning til, at partierne vil knytte bånd med Danmark ved placeringen af Arktisk Kommando. Men den kritik rammer helt forbi, siger IAs politiske ordfører, Aqqaluaq B. Egede, der i sidste uge netop bakkede op om en placering af Arktisk Kommando i Narsarsuaq.

- Den debat Steen Lynge har sat i gang om medlemsskab af folketinget og så videre er ikke det vigtigste. Det vigtigste er, at de opgaver, Grønland selv kan løse, bliver løst, så Grønland kan blive selvstændigt, siger Aqqaluaq B. Egede.

Han mener, Steen Lynge griber situation helt forkert an.

- Vi skal fuldføre implementeringen af selvstyret, og først når vi har gjort det, kan vi begynde at diskutere selvstændighed. Hvis man vil forvirre folk, så skal man bare lytte til folk som Steen Lynge.

Aleqa Hammond opfordrer derfor Atassut til at komme ind i kampen.

- Det er vigtigt, at Grønland har en fælles stemme. Atassut burde bakke op om IA og Siumuts udmelding, så vi står samlet og dermed har bedst mulighed for at påvirke placeringen af kommandoen.