Endelig: I morgen bliver første spadestik taget til fiskefabrik i Tasiilaq

Efter mange års ønske får Tasiilaq nu endelig en fiskefabrik. Royal Greenland forventer at åbne fabrikken til sommer.
Tasiilaq bliver en fiskefabrik rigere, når Royal Greenland i år åbner en spritny fabrik. Foto © : Bibi Nathansen/KNR
03. februar 2024 11:47

Man skal være temmelig døv, hvis man ikke i årevis har kunnet høre borgerne i Tasiilaq råbe op for at få flere arbejdspladser i byen.

Og nu ser det ud til, at ønsket bliver opfyldt - i hvert fald en lille smule.

For i morgen søndag bliver første spadestik til en fiskefabrik i byen taget. Bag står Royal Greenland, som forventer at kunne åbne fabrikken til sommer. 

Ifølge en udmelding i juni sidste år fra Departement for Fangst og Fiskeri vil fabrikken give arbejde til op til syv personer. Over for KNR vil Royal Greenland dog ikke oplyse antallet af forventede stillinger, da det afhænger af aktiviteten på fabrikken, oplyser selskabet.

Men selv om antallet af stillinger ikke er alverden, betyder det meget for byen. Det siger Justus Hansen (Demokraatit), som bor i Tasiilaq og er 1. viceborgmester i Kommuneqarfik Sermersooq.

- Syv stillinger er nok ikke særlig meget, men det er jo et skridt i den rigtige retning. Det afføder flere penge i lokalsamfundet, som virkelig trænger til det. Så jeg er fortrøstningsfuld, siger han.

Langt flere ledige i Tasiilaq end i resten af landet

Tal fra Grønlands Statistik viser, at 15 procent af de arbejdsdygtige personer i Tasiilaq og nærliggende bygder i december 2023 søgte efter arbejde. Det svarer til 150 personer.

Til sammenligning var det samlet tal for hele Grønland 1.400 arbejdssøgende personer i samme periode.

Og det er særligt blandt unge op til 25 år og personer over 50 år i Tasiilaq, som mangler et arbejde.

Udsigten til en fiskefabrik i Tasiilaq skaber dog ikke kun job på fabrikken og i fiskeriet, men giver arbejde til både håndværkere og folk i servicebranchen i byen, påpeger Justus Hansen.

-  Vi har heldigvis rigtig dygtige firmaer i Tasiilaq, som der nu kontinuerligt kommer opgaver til. Og det er rigtig positivt inden for især servicefagene. Det afhjælper jo også en hel del arbejdsløshed på de områder, er jeg sikker på.

Arbejdsløshed i Tasiilaq

Østgrønlands største by, Tasiilaq, har i mange år kæmpet med arbejdsløshed.

En opgørelse for december 2023 viser, at 150 personer søgte arbejde i Tasiilaq og de omkringliggende bygder.

Og det er særligt blandt unge op til 25 år og personer over 50 år i Tasiilaq, som mangler et arbejde.

Til sammenligning var tallet for hele Grønland 1.400 personer i samme periode.

Der bor 1904 personer i Tasiilaq.  

 

Kilde: Grønlands Statistik

I dag er der reelt ingen konkurrence på markedet for fiskerne i Østgrønland. Landsdelen har i dag kun ét indhandlingssted, nemlig i Kuummiit, som det islandskejet selskab Arctic Prime Fisheries står bag.

Her solgte 64 fiskere i 2022 al deres fangst til, står der i naalakkersuisuts såkaldte Udviklingsplan for Fiskeriet i Østgrønland 2023-2030.

Og et ekstra indhandlingssted på østkysten kan betyde reel konkurrence for kystens fiskere, mener Justus Hansen. For der er cirka 50 kilometer mellem Kuummiit og Tasiilaq.  

- Så har man to muligheder for at indhandle og dobbelt så mange muligheder for en god indtjening. Så jeg kan kun se gode muligheder for at få flere penge og mere beskæftigelse. 

Lang kamp for en ny fiskefabrik 

Vejen til en ny fiskefabrik blev banet i foråret sidste år, da naalakkersuisut sendte kvoter i Østgrønland på torsk og rødfisk i udbud.

Kravet til få kvoterne lød, at firmaet bag også var forpligtet til at etablere en fiskefabrik i Tasiilaq. Det fik otte selskaber til at søge om kvoterne, og vinderen blev Royal Greenland.

Opførelsen af den nye fabrik er kulminationen på flere tilløb til en fiskefabrik, som ikke er blevet til virkelighed. 

I midten af 2010'erne kunne borgerne i Tasiilaq for eksempel læse hos KNR, at en stor fiskefabrik i byen var på tegnebrættet til en værdi af 200-300 millioner kroner. Fabrikken skulle håndtere de stigende mængder af makrel i Østgrønland.

Idémanden bag var Hansinnguaq Matheassen med investorer fra Grønland, England og Færøerne.

I efteråret 2015 skrev Sermitsiaq.AG også om planerne om en fiskefabrik i Tasiilaq, som skulle stå klar i 2017. Bag stod Polar Seafood, Royal Greenland og den engelske fiskerikoncern J. Marr. Men heller ikke det projekt endte med at blive til virkelighed.

Men nu skulle det være sikkert og vist.

Ifølge Royal Greenland er alle interesserede i Tasiilaq velkommen til at overvære det første spadestik klokken 13 lokal tid, hvor formanden for naalakkersuisut, Múte B. Egede (IA) deltager.

Han får selskab af bestyrelsesformanden for Royal Greenland, Maliina Abelsen og 1. viceborgmester i Kommuneqarfik Sermersooq og Justus Hansen. 

Fra klokken 14 til 17 er der kaffemik i byens forsamlingshus, hvor alle er velkommen, oplyser Royal Greenland til KNR.